6 januari 2021

Viggo och kärlekskaoset

Årets första utlästa bok blev Viggo och kärlekskaoset, den tredje boken om Viggo av Lisa Bjärbo och Johanna Magoria. 

Det är sommarlov och Viggo hänger mycket med Malte, som vanligt. De går till exempel promenader med Viggos hund Kira och badar och sådant där. Viggo tänker även mycket om Roya, det känns så annorlunda och pirrigt i kroppen då. Kanske som när pappa tänker på sin nya tjej? Eller som när mamma vill äta upp Nils för att hon tycker så mycket om honom? Ju mer Viggo tänker på Roya, desto konstigare blir Malte. Går det inte att vara kompis med båda samtidigt?

Jag älskar Bjärbos smärta, lekfulla, träffsäkra språk som ger extra läsglädje till storyn. Liksom tidigare böcker i serien (Viggo och rädslolistan och Viggo och mammalivet) behandlas vardagsnära ämnen och känslor av alla de slag. Det är snack om skärmtid, kalas, hundar, brorsor med mera. Det är en riktigt bra kombination som passar bra för godnattsaga eller att läsa när det finns mer tid för samtal. Varje kapitel är som sin egen story men boken har en kronologisk ordning att följa. För övrigt kan boken läsas fristående från de tidigare delarna, men jag rekommenderar att läsa dem alla för bokskaparparet har lyckats riktigt bra.

Det finns en lagom mängd, trovärdiga karaktärer och Bjärbo skapar intresse för att lära känna dem mer. Boken bjuder på humor för barn i olika åldrar inom spannet 6-9 men även för vuxna vilket jag uppskattar. De superfina illustrationerna dyker upp på ungefär varannat uppslag och fångar de händelser jag blir nyfiken på. Det känns som att jag lär känna Viggo och hans värld och kärlekskaos rätt bra och läser gärna mer om honom. Redan i första kapitel får vi se och läsa om en valp och när hon råkade se till att mamman visar rumpan, som bäddat för succé för målgruppen. ;) 

Första meningen: I lägenheten där Viggo och Nils och mamma bor finns det nya regler.
Antal sidor: 172
Förlag:
Rabén & Sjögren, 2020

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar