29 januari 2021

Ottos ulliga tröja

av Ulrika Kestere
Lisa och Nils ska få besök från Otto. Han har cyklat lååångt för att komma upp i norr där lodjuret och björnen bor. Han vill gärna måla av norrskenet och bergen, men när han gör det blir han så kall att han blir sjuk och måste sova i bastun. Lisa och Nils måste hjälpa honom. Kanske kan de göra en ullig tröja till honom?

För det första: skådeplatsen är magisk! En udde vid en sjö vid berg någonstans norrut där det finns norrsken och härlig natur. Kestere illustrerar detta mycket fint och gör mig (ännu mer) sugen på att resa norrut. Boken har ganska mycket text men till och med min otåliga bebis orkade lyssna till hela berättelsen. Den är händelserik på ett lågmält sätt och det finns tid att fundera. Samtidigt kan läsaren och lyssnaren lära sig om att tillverka ulliga tröjor, om kontraster och den fina naturen. Ottos ulliga tröja ger en härlig känsla med sin omtanke och berättarglädje. Jag reserverade genast Kesteres andra böcker: Den känsliga igelkotten och Vilda grannar.

Kestere är född i Lettland men uppvuxen i Sverige, så denna bok kanske kan hjälpa dig att kryssa för ett nytt land?

Första meningen: Långt uppe i norr finns ett hus med grästak.
Antal sidor: 26
Förlag: Opal, 2018

1 kommentar:

  1. Vi har Ulrika på besök på skolan den här veckan, det är väldigt trevligt! Hon lärde barnen rita djur med olika känslor.

    SvaraRadera