29 september 2020

Fula tjejer

av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson. Illustrerad av Stina Wirsén. Recex från Gilla böcker.

Tilde kan förmodligen inte gå tillbaka till skolan igen efter att ha publicerats på Fula tjejer - instagramkontot där någon lägger upp bilder på tjejer i skolan och skriver elaka kommentarer. Jasmine är säker på att hon aldrig kommer hamna på kontot. När hon gör det vill hon ha hämnd och efter en gruppuppgift med Eleni (som studerat det hela noggrant) och Tilde börjar de smida planer. De måste ta reda på vem som skapat kontot!

Fula tjejer är skriven av tre av Sveriges bästa ungdomsboksförfattare och då kan det inte bli annat än riktigt bra! De tar upp ämnen som nätmobbning och negativt grupptryck och gestaltar det genom tre högstadietjejer på ett rätt trovärdigt sätt. Det känns inte tillrättalagt utan karaktärerna får göra fel och ha brister. Det är frustrerande att läsa om hur tjejerna på skolan känner sig mer och mer utsatta ju fler bilder som publiceras på kontot, så skrämmande när de känner att de måste vara på ett speciellt sätt och tänka på hur de ser ut och beter sig prick HELA TIDEN för att inte göra något som kan göra dem till offer på ett eländigt instagramkonto. Samtidigt går killarna fria och verkar njuta till max av det. Det värsta är att boken är så trovärdigt att det förmodligen händer i mer än en skola idag, just nu. Det gör mig så ledsen och frustrerad! Det gör boken till en perfekt bok för läsning och samtal i klass särskilt eftersom det som sker i sociala medier ofta inte når vuxna som kan hjälpa till att sätta stopp. Dessutom är det lätt att tänka "såhär hade jag gjort" när en sitter i soffan och läser, men inte vågat när det väl gäller. Samtidigt är det viktigt att se att unga också kan vara med och förändra och jag älskar girlpowern och gemenskapen, även om upplösningen kan kännas något filmisk. Jag gillar även att karaktärerna har namn med härstamning från många olika länder.

Som förväntat är det här en riktigt bra, viktig och högst aktuell bok som jag hoppas många läser. Fula tjejer är inledningen på en planerad trilogi och jag vill ha mer nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar