5 maj 2020

Den glömda trädgården

av Kate Morton

1931 hittas en liten flicka kvarlämnad på kajen efter att ett engelskt fartyg anlänt Australien. Hon säger att Sagoberätterskan tar hand om henne, men hon är spårlöst försvunnen.

1975 söker Nell sanningen om sin familj i England. Hon träffar snart på Blackhursrt Manor, en herrgård full av gåtfulla historier.

2005 hittar Nells barnbarn Cassandra en sagobok och inser att hon ärvt et stuga i Cornwall. Vad är det för hemligheter som döljer sig där?

Med många lösa trådar, karaktärer och historier är Den glömda trädgården skickligt berättad och läsaren bjuds på en fascinerande story. Det finns stort fokus vid kvinnliga karaktärer och genom årtiondena kan vi även följa utvecklingen av synen på kvinnor, barn och män. Dessutom gillar jag att läsa om människor som fascineras av läsning och engagerande berättande i text och bild.

Ganska långt in i boken var det svårt att hålla koll på alla olika tidsåldrar, personer och släktskap. Nästan så komplicerat att jag gav upp. Det krävde egentligen en hel del minne genom hela boken för att hålla koll på allt men efter ett tag blev det mer ett spänningsmoment än något jobbigt. Jag blev inte helt övertygad men långa passager uppskattade jag skildringen av karaktärerna, deras känslor och val som inte alltid grundade sig på det de kände var bäst. Här finns plats för ett brett spann av känslor såsom frustration, glädje, sorg, ifrågasättande och framför allt sökande. Jag tänker att Den glömda trädgården passar bra för semesterläsning eller andra längre lässtunder och kan rekommendera boken.

Första meningen: Det var mörkt när den lilla flickan satt hopkrupen bakom tunnorna, men hon gjorde som hon blivit tillsagd.
Antal sidor: 416
Förlag: Månpocket, 2011
Originaltitel: The Forgotten Garden, 2008
Översättare: Louise Thulin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar