10 maj 2020

Aysa och lillebror simmar och Hoppa från kanten

Jag har läst två äventyr som utspelar sig i simbassängen: andra delen om Aysa: Aysa och lillebror simmar och andra delen om Ella & Noa: Hoppa från kanten. Det är två härliga böcker om att lära känna vatten men även om mod och vänskap. Kanske något att läsa inför sommarens sjö- eller havsbad?

Aysa och lillebror simmar av Therese Alshammar och Jonas Burman.

Förra året fick i lära känna Aysa som gav tips och övningar för att bli vän med vattnet. Och det finns mer att lära sig! Medan 4-åriga Aysa tar sig an lite svårare uppdrag, som att ta sig ut i rymden för att leta reda på en stjärna, möter vi lillebror som besöker badhuset för första gången. För honom handlar det om att doppa ett öra och sakta men säkert våga leka i vattnet. Övningarna är pedagogiska men vävs in snyggt i ett spännande äventyr. Liksom i första boken finns övningarna beskrivna och illustrerade längst bak i boken.

Illustrationerna är färgglad, härligt fantasifulla och bjuder in till nyfikenhet. Kärleken till vatten och att upptäcka det är tydlig genom hela boken och jag tror och hoppas att den ska inspirera många barn och vuxna att leka i vattnet tillsammans.

Första meningen: Aysa Amalia Andersson, det är jag det! 
Antal sidor: 32 
Förlag: Bonnier Carlsen, 2020. Tack för recensionsexemplaret!
Första boken heter Aysa i simhallen.

Ella & Noa 2: Hoppa från kanten av Mattias Edvardsson och Matilda Salmén.

Noa ska följa med Ella och hennes pappa till badhuset. Idag ska Noa vara så modig att han hoppar från kanten! Men när de väl kommer till bassängen blir det svårare... Är det modigt att vara rädd?

Hoppa från kanten ger en inblick i hur det kan se ut på ett badhus med omklädningsrum, flytleksaker, café och klättervägg. Ella och Noa hinner testa på det mesta. Det handlar om mod att våga men även om att inte våga - att det kan vara modigt att strunta i sådant som inte känns bra. Det är en skön inställning och ett viktigt budskap till många barn. Salméns illustrationer är uttrycksfulla och inbjudande.

Något jag reagerade på är dock när mannen i caféet kallar Noa "min herre" och Ella "lilla fröken". Ella reagerar och ser inte glad ut men mannen bara skrattar och säger "Det är bara som man säger. Det betyder inget". Ella har kloka tankar efteråt men får inte riktigt väntad respons från pappan. Bra att ta upp ämnet eller tråkigt att ha med det i en modern barnbok? Jag är kluven.

Första meningen: Ellas pappa hämtar på förskolan idag.
Antal sidor: 32 
Förlag: Opal förlag, 2019
Första boken om Ella och Noa heter Glass på en onsdag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar