15 april 2020

Ljusklotets mysterium

av Tobias Söderlund. Recensionsexemplar från förlaget.

Förra året debuterade Tobias Söderlund med Prästgårdens hemlighet, en spökberättelsen för 9-12-åringar. Nu kommer den fristående uppföljaren Ljusklotets hemlighet och i höst följer Slottsruinens förbannelse. Den andra boken hänvisar en del till första boken och visst känner jag mig lite exkluderad som inte läst den, men mest av nyfikenhet - vad var det egentligen som hände?

Vanessa, hennes pappa, Martins familj och Abbe ska till Gotland över nyår. Stället de ska bo på sägs vara hemsökt och Vanessa tar med sig sin spökkamera med skräckblandad förtjusning. Trots att hon fått varningar om hur farlig den kan vara. Vanessa och de andra kommer snart i kontakt med Marteboljuset och vill genast åka till platsen där det mystiska ljusklotet ska kunna synas enligt sägnen. Ljuset dyker verkligen upp men när det lämnar dem är en ur sällskapet borta.

Spökhistorier hamnar i princip aldrig på min läslista. När jag fick hem Ljusklotets mysterium blev jag dock nyfiken och började läsa. I solen när allt var mindre skrämmande. De korta kapitlen, den spännande storyn och tanken på att något skrämmande förmodligen kommer hända snart gjorde att jag fick upp ett bra läsflow och slukade boken ganska snabbt. Språket är medryckande och handlingen så där kittlande mellan verklighet och fantasi. För mellan spökhistorierna finns vanlig vardag (även om det är jullov) med fokus på relationer till pinsamma föräldrar, vänner och de som kanske är mer än vänner. Jag har egentligen inga liknande scener att relatera spökhistorierna till men tycker det är spännande skildringar och det övernaturliga känns som en verklig del av berättelsen. Det är spännande att fantastiken blandas med gamla sägner och vardag på 2020-talet. Det är även roligt att Vanessas kamera och youtube får ta plats.

Boken passar bra för bokslukande 9-12-åring men även mig. Ur ett vuxenperspektiv tänkte jag några gånger att "det där kanske inte är så smart att göra" men samtidigt är det just de där tillfällena som gör att Vanessa och gänget kommer närmre en lösning. Söderlund lyckas tilltala målgruppen och ta den på allvar med sin skickliga och mycket spännande spökroman. Och bara för att ett mysterium är löst betyder inte det att allt blir lugnt igen...

Första meningen: Välkomna till Vanessas virriga vardag!
Antal sidor: 276 
Förlag: Rabén & Sjögren, 2020

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar