12 april 2020

Hålla dig nära

av Karen Cleveland

Hålla dig nära är den fristående uppföljaren till kritikerrosade Hon som inte vet. Den slutade med en spännande cliffhanger och därför lämnar vi den inte helt.

Stephanie Maddox jobbar med internutredningar på FBI. Hon försöker satsa allt på karriären och ignorera det dåliga samvetet för tidsbristen med 17-årige son Zachary. En dag berättar en kollega att Zachary verkar vara på väg in i en utredning om en terroristorganisation. Zachary kan inte vara inblandad och Steph ställs inför valet att skydda sin son eller fortsätta tjäna sitt land. Men ändras hennes val när hon hittar ett vapen i hans garderob?

Karen Cleveland är en skicklig författaren. Den svåra andraboken håller måtten jämfört med första, men jag kan inte låta bli att tänka att Hålla dig nära är alldeles för lik debuten. Båda böckerna berättas av hårt arbetande, kvinnliga FBI-agenter som ställs inför dilemmat att skydda familjen eller landet. Det är visserligen intressant och spännande att läsa om (kvinnliga) FBI-agenter men tankegångarna hos berättarna blir hyfsat lika vilket tråkade ut mig lite. Trots att det är 2 år sedan jag läste första boken. Hålla dig nära hade nog tjänat på att vara lite kortare, för trots allt är det mycket spännande att läsa om de otroligt komplicerade situationerna Steph ställs inför blir det lite långtråkigt och tjatigt ibland. Andra partier får mig att läsa i rekordfart. Det finns liksom ingen smidig väg ut och Stephs komplicerade situation får mig att inte ens orka reflektera över hur jag skulle ha tänkt och känt.

Det är intressant att läsa om relationerna mellan Steph, hennes son och mamma. Det får igång tankarna kring vad som är viktigt i livet. Även denna bok slutar med en stor cliffhanger och eftersom jag börjar ana Clevelands mönster tror jag hon har ett bra koncept för en tredje bok. Bara den inte blir för lik de två första.

En tät, genomtänkt och otroligt spännande thriller där både familj och landets säkerhet får ta stor plats. Jag tyckte bättre om första boken men kommer nog ha svårt att hålla mig ifrån att läsa den uppföljaren.

Första meningen:Kvinnan vaknar med ett ryck och drar med bultande hjärta efter handen.
Antal sidor: 383 
Förlag: Norstedts, 2019
Originaltitel: Keep your close, 2019 
Översättare: Örjan Sjögren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar