29 mars 2020

Imperiets arvingar #1 - Bortförda

av Oskar Källner och Karl Johnsson. Recensionsexemplar från förlaget.

"Fantasy. Rymdepos. Varför kickar förlaget det här till mig" frågade jag min man och tänkte lägga undan boken. Men så började jag bläddra lite. Läste första meningen. Första sidan. Första kapitlet. Första halvan av boken. Jag var fast direkt!

En dag försvinner Elias och Alices mamma spårlöst och deras pappa bli anklagad. Syskonen misstänker att mamma kan vara i Lunsenskogen och beger sig dit för att leta. Men där finns ingen mamma. Däremot möter de Brock från rymdskeppet Stillheten och snart visar det sig att de har en gemensam fiende.

Den första delen i "Imperiets arvingar" är spännande, välskriven och innehåller precis lagom mycket nytt i form av nya varelser, världsbeskrivningar, karaktärer och intriger. Det är nog det där med för mycket nytt i fantasy som gör att jag sällan läser det men Källner och Johnsson har fått till en riktigt bra blandning, även när det gäller vardag och fantastik.
Jag gillar att illustrationerna samlats till en sida och liknar ett serieformat som sammanfattar det senaste kapitlet. De illustrerar alltid det jag ser fram emot att se efter att ha läst ett kapitel. Vem som berättar varierar bland flera karaktärer och aktuell berättare illustreras snyggt vid varje nytt kapitel.


Den här boken är perfekt för slukaråldern (som kan vara i vilken ålder som helst). Del 1 och 2 publiceras samtidigt och en tredje boken kommer redan i höst. Bokskaparparet har planer för uppemot 10 böcker. Det är välskrivet, genomarbetat och spänningsfyllt. Jag gillar den varma och mäktiga Brock och hur flera kvinnliga karaktärer får plats på ett naturligt sätt. "Bortförda" passar äventyrslystna och fantasifyllda 9-12-åringar och kan genom de korta kapitlen och de explosiva illustrationerna locka både de som läser lite och mer. Passar bra för högläsning. Källner och Johnsson är en riktigt bra kombination och jag ser fram emot att läsa mer!Första meningen: "Vi har fått ett meddelande."
Antal sidor: 174
Förlag: Rabén & Sjögren, 2020

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar