20 februari 2020

Välkommen till Himmelsta

av Hanna Landahl

När den lilla orten Himmelsta ska ta emot tre ensamkommande flyktingbarn väcks starka känslor bland invånarna. De flesta är negativa, som Nicke som vill inte bo granne med huset där barnen ska bo. Anja känner däremot att hon äntligen kan få göra något gott. Vi följer även kommunfullmäktige och de tre barnen Ibra, Hamid och Muhammed när de flyttar in i det lilla samhället.

Hanna Landahl fick idén till den här boken strax innan den stora flyktingströmmen hösten 2015. När jag hörde henne berätta om boken sa hon att det med facit i hand är lite lite med bara tre barn, men det var innan någon visste hur många som skulle söka tryggheten i Sverige.

Välkommen till Himmelsta är en ärlig bok där många känslor och åsikter får plats. Det är frustrerande att läsa de fientliga tankarna hos vissa invånare och samtidigt intressant att författaren vågar skriva om det. Likaså förväntningar på att få hjälpa till och göra gott - fast för vem gör en gott? De ensamkommande barnen eller det egna samvetet? Det finns mycket intressant att diskutera och fundera över. Jag uppskattar att få höra olika personers perspektiv på händelserna (även om jag hade lite svårt att hålla reda på karaktärerna, men det berodde förmodligen på att jag gjorde annat samtidigt som jag lyssnade på boken). Landahl har gjort ett bra jobb och jag rekommenderar gärna boken.

Ljudbok
Tid: 8 timmar.
Förlag: Story Side, 2017 
Uppläsare: Charlotta Jonsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar