27 februari 2020

Våga längta-serien

Våga längta-serien av Anna Ahlund

Någon annan. Mikael längtar efter att få kyssa någon. Sådant där är ganska svårt att få till i verkligheten, men kanske via instagram?

Lättare i mörkret. Lova ska sova över hos Namir. Första gången de försökte ha sex gick det inte så bra. Kommer det gå bättre den här gången? Eller vill Namir ens ha sex?

Väntat så länge. Trots att de aldrig pratat med varandra har Mira varit kär i Julia jättelänge. När de blir inlåsta i ett klassrum under en brandövning ser Mira sin chans. Ska hon våga ta den?

Min tur nu. Det är dags för maskerad och Jonas vet precis vad han ska ha på sig. Han känner sig avslappnad och som sig själv i kläderna, det borde väl vara perfekt för att ge något mer åt förhållandet med Leo. Eller är Leo ens intresserad?

En av vår tids bästa de författare som skriver om villkorslös, ung kärlek måste vara Anna Ahlund (bland annat Du, bara och Saker ingen ser). I höstas gav hon ut en kvartett med lättlästa, romantiska böcker som även blivit ljudböcker. Liksom i tidigare böcker och texter är Ahlund fenomenal på att inkludera och skriva som om kärleken - oavsett form - är självklar.

Jag gillade särskilt Lättare i mörkret. När jag som tonåring började läsa romaner som innehöll sex fick jag känslan av att alla alltid "lyckades genomföra sex", det var sällan någon stötte på hinder utan det var någon ömsesidigt som gick smidigt och var superskönt. (Minns ju ändå böcker där det inte var så, men det var de där lyckade samlagen jag lade på minnet.) I Lättare i mörkret visar Ahlund att det inte alltid är så vilket är viktigt att veta. Särskilt när porrindustrins bild av sex är något som präglar många ungas bild av sex.

Jag lyssnade på serien inläst av författaren själv och hon gör det mycket bra. Det känns som att hon lagt ned mycket energi och omtanke bakom varje ord och är mån om sina karaktärer och vad de vill säga. Jag kan rekommendera Våga längta-serien till de som har lite svårt att komma igång med läsningen men även de som plöjer böcker. Ahlund skriver riktigt bra och har något att säga till många.

Förlag: Hegas, 2019

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar