22 januari 2020

Tisdagstrion: öar

Tisdagstrio en onsdag, javisst! Hänger på Ugglan & bokens utmaning och skriver om 3 böcker på temat "öar".

1. Den första bok jag kom att tänka på var Fyren mellan havet av M.L. Stedman. Tom är fyrvaktare på en ö många mil från fastlandet. Han har knappt någon kontakt med fastlandet och får bara leveranser någon gång ibland. Hans fru Isabel har fått tre missfall och sorgen stor. När en båt med en död man och ett spädbarn flyter iland tar Isabel barnet till sig och kräver att Tom inte ska rapportera händelsen. Vad säger samvetet om det? Vilka konsekvenser kan det få?

2. Jag måste såklart nämna Annika Thors fantastiska kvartett som inleds med En ö i havet. Originalen publicerades under andra halvan av 1990-talet och kom i nytryck 2017. Det är en riktigt välskriven serie om syskonen Steffi och Nelli som flyttar till en ö på västkusten bort från andra världskriget och familjens allt svårare förhållanden i Österrike. Steffi brottas med vanliga vardagsproblem och det dåliga samvetet för föräldrarna som sliter och tvingas stanna kvar i ett härjat Wien. Rekommenderas!

3. Till sist har vi alla Gotlandsdeckare. Jag har inte så stor koll, men visst finns det en del sådana? Jag har påbörjat Mari Jungstedt serie om kommissarie Knutas och sett Mara Wern.


7 kommentarer:

 1. Såg tyvärr filmen före men hade kanske varit bäst att vänta så jag fick läsa boken först, har inte läst den ännu :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ajdå, det brukar ju vara bäst att läsa boken först. Men boken kan säkert tillföra en del i efterhand också!

   Radera
 2. Thors serie läste jag om för något år sedan, lika bra andra gången.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också läst om serien (när jag var i typ samma ålder som Steffi) och håller med!

   Radera
 3. Fyren mellan haven och några av Jungstedts deckare har jag läst.

  SvaraRadera
 4. Fyren mellan haven har jag bara sett som film och trots att Alicia Vikander var med så tyckte jag att den bara var okej.

  SvaraRadera