28 januari 2020

Tisdagstrion: bokomslag i min favoritfärg


Den här veckan vill Ugglan och boken veta vad vi har för favoritfärg. Jag tror jag är i något slags mellanläge. Jag var inne på rosa ett tag men vet inte riktigt vilken färg jag dras mest till nu. Därför tänkte jag visa tre härligt färgade bokomslag jag gillar.

1. Topp 1 blir förmodligen Ayòbámi Adébáyòs Stanna hos mig. Blir glad av de starka färgerna!

2. Vända hem av Yaa Gyasi kryllar också av färger. Omslaget gör mig inte riktigt lika glad som ovanstående men det är ändå härligt med färg!

 3. Den tredje boken jag hittade var Vår älskade av Kamila Shamsie. Jag har nog kvar lite kärlek till rosa även om det där pastelliga sällan syns i mina kläder eller min inredning. I närheten av det här omslaget hittar vi även Jonas Karlssons Regnmannen som inkluderar härligt gröna nyanser. Kanske skulle den få ta tredje platsen i listan istället?


Det slog mig ganska snabbt att tre av fyra böcker är skrivna av författare som inte bor i Sverige eller ens västvärlden (Nigeria, Ghana och Pakistan). Kanske borde svenska förlag våga satsa mer på färg även till svenska författare, precis som till Regnmannen? Det skulle jag gilla! I den stora bokfloden spelar omslaget trots allt ganska stor roll, eller vad säger ni?

14 kommentarer:

 1. Så fina omslag, jag gillar alla.

  SvaraRadera
 2. så spännande fina färgglada omslag, läst en.

  SvaraRadera
 3. Vår älskade har verkligen härliga färger i sig!

  SvaraRadera
 4. Stanna hos mig finns oläst i min bokhylla, Vår älskade har jag läst. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
 5. Stanna hos mig och Vända hem har jag läst. fina omslag, fina böcker. Kamila Shamsie har jag just börjat läsa. fina färger också. Regnmannen läste jag och gillade inte alls, men omslaget är ju fint

  SvaraRadera
 6. Du har helt rätt. Omslag på svenska böcker brukar vara lite färglösa. Det är synd, färg är fint. Och man blir glad :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Och så många böcker har svarta ryggar (ibland trots att de har mer färg på framsidan), blir lite tråkigt för den (mig) som sorterar böckerna efter färg. ;)

   Radera
 7. Jättefina omslag i fina färger! Tack för tipsen!

  SvaraRadera
 8. Den här vintern behövs nog lite färg på bokomslagen..

  SvaraRadera
 9. Verkligen härlig färgexplosion! Jonas Karlssons bok har jag läst, mycket bra och trevlig på utsidan också, så visst, varför inte mer färg. Dom flesta böcker i bokhyllan hos mig har svarta ryggar och mörka omslag även i övrigt, lite dystert egentligen.

  SvaraRadera