27 november 2019

Almost midnight: two festive short stories

av Rainbow Rowell

Den här boken innehåller två noveller, Midnights och Kindered spirits. Den första utspelar sig kring tolvslaget några år i rad. Alice ordnar alltid nyårsfester som har kommit att bli som hemvändarfester - alla är där. De första åren blir det tillfällen för Mags och Noel att träffas lite extra och senare att träffas över huvud taget. Noel är så sprudlande, han känner alla och har alltid en tjej bredvid sig när klockan slår in det nya året. Mags står mer i bakgrunden och tittar helst bort när ännu en ny tjej får vara närmast Noel vid det magiska ögonblicket. Det kanske är lika bra hon ställer sig en bit ifrån i år?

Kindered spirits utspelar sig i mitten av december, dagarna innan den sjunde Star Wars-filmen hade premiär. Elena tar sig till biografen för att köa tillsammans med andra Star Wars-fans, men det blir inte riktigt som hon tänkt sig. Där sitter bara två personer, det är kallt på nätterna, det är inte så festlig stämning som hon tänkt sig och Gabe säger nästan ingenting.

Jag vet inte hur traditionen kring nyårskyssen började, men särskilt i bok- och filmvärlden finns något magiskt kring det. Midnights är en mysig berättelse att läsa på året sista dag i väntan på tolvslaget. Den andra novellen, Kindered spirits, har en seg start men skulle sedan kunna passa Star Wars-fans. Eftersom jag inte är ett av dem fick jag tyvärr inte ut så mycket av den.

Första meningen: It was cold out on the patio, under the deck.
Antal sidor: 126
Förlag: Macmillan 2017 originalspråk och Berghs 2019 på svenska.

2 kommentarer: