1 november 2019

2 böcker om döden och livet

I allahelgonatider minns vi särskilt de som inte längre finns hos oss längre. Det kan väcka många frågor, både hos barn och vuxna. För någon vecka sedan läste jag två böcker om döden och livet som jag tänkte tipsa om idag.

Morfars magiska ö kommer jag minnas mest på grund av Benji Davies fantastiska illustrationer. De är färgglad och har ett mycket fint samspel mellan människor och djur. Storyn handlar om Stig som får följa med sin morfar till en magisk ö full av djungelskog och exotiska djur - en fantastisk plats! När det är dags att åka hem säger morfar att han inte ska följa med hem och nästa dag kan Stig inte hitta dörren som ledde till skeppet de färdades med. Jag funderar över det där med att ordet "döden" aldrig nämns - är det bra eller dåligt? Behovet av tydlighet kan säkert ha olika betydelse för olika barn, så det kanske är pratat kring och efter boken som får avgöra. Morfars magiska ö är i alla fall en väldigt fin berättelse!

Första meningen: Längst bort i Stigs trädgård, genom den blåa porten och förbi det stora trädet, låg morfars hus.
Antal sidor: 30
Förlag: Hippo bokförlag, 2016
Original: Grandad´s Island, 2015

Gammelmormor, Daisy och döden av Anna Ehring och Lotta Geffenblad handlar istället om ett dött djur. Det finns mycket fint i gammelmormors trädgård. Men varför måste den lilla näbbmusen dö? Jag trodde boken skulle handla om gammelmormoderns död men istället finns får vi inte bara perspektivet liv-död utan också ung-gammal. Det är något särskilt med vänskapen mellan generationerna, olika visdom och frågor som kan vara stora för både ung och gammal. Gammelmormor, Daisy och döden bjuder på både livsfrågor, begravning och vänskap - en riktigt fin bok.

Första meningen: Jag är på Västkusten och hälsar på gammelmormor.
Antal sidor: 26
Förlag: Urax, 2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar