30 oktober 2019

Historieresan - en krokig berättelse om Sverige under 1000 år

text av Christoffer Rönnbäck och Ebba Svennung, illustrationer av Annika Huett. Recensionsexemplar från förlaget.

Från vikingatid via medeltid och romantik till mellankrigstid och lådbilar. Christoffer Rönnbäck och Ebba Svennung har tidigare gett oss tv-serien Historieätarna och Tusen år till julafton som gick som julkalender i tv 2015. Nu har de, tillsammans med illustratören Annika Huett, skapat en faktabok rik på bilder för att ge barn (och vuxna som inte minns allt från historielektionerna) en snabb överblick över vårt lands historia.

Historieböcker brukar generellt bjuda mest på vad män gjort. När det skrivs nya historieböcker måste det vara svårt att komma ifrån det eftersom det förmodligen finns mest dokumenterat om män (oklart varför). Illustratören till den här boken har dock tänkt till kring det där och illustrerar både män och kvinnor till texterna och ger därför en mer rättvisande bild av hur det faktiskt såg ut. Vi bjuds på större händelser som gäller kungar och adelsmän men även mer detaljerade traditioner och inblickar i barns vardag i olika samhällsklasser.

Varje uppslag har en luftig layout med textrutor och färgrika illustrationer. Det är lättillgängligt och roligt att läsa. Som skrivet passar den bra även för vuxna och kan fungera som en uppslagsbok när en vill få perspektiv på vad som hänt och präglat Sverige.

Första meningen: Det du nu ska läsa handlar om Sveriges historia, om människorna som levt här, på samma plats som du fast i en annan tid.
Antal sidor: 77
Förlag: Alfabeta, 2019

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar