6 oktober 2019

Dropp. Dropp.

med text och bild av Aron Landahl

Det är något som droppar. En läckande kran? Något i köket eller  vardagsrummet? Regnar det ute? Det är röda fläckar på golvet, vad kan det vara..?

Förra året, lagom tills eftermiddagarna blev kortare, publicerades den första boken i serien Rys & mys: Rysliga förskolan av Lina Neidestam. Dropp. Dropp. har gemensamt att den utspelar sig i en miljö många barn känner igen sig i - nämligen ett hem. Berättelsen tar plats i ett äldre hus och vi möter en osynlig berättare som tar oss med genom rummen i jakt på varifrån droppet och de blodliknande pölarna kommer. Det blir ännu läskigare när vi känner igen miljön. Kan vi lita på att vårt hem är säkert? Här finns massor av plats för fantasi, så en skraj person som jag läser gärna boken i dagsljus.

Bilderna har dova färger och är nästan kusligt mörka. Även om det finns vissa livstecken känns rummen ganska övergivna. Var är de som bor i huset? Jag vill gärna tända en lampa och precis där möter det rysliga läsaren och tittaren. Landahl jobbar snyggt med samspelet mellan ord och bild och använder ljussättningen på ett snyggt sätt. Boken har en klassisk story och ett ganska mysigt slut. Dropp. Dropp. blir ännu bättre med en fantasifull och inlevelsefull berättare, men för många barn (och säkert vuxna också) behövs en trygg famn bredvid eller någon att hålla i handen.

Första meningen: Det är morgon.
Antal sidor: 32
Förlag: Rabén & Sjögren, 2019

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar