16 september 2019

Veckans bokälskare: Lexie - Tusen sidor

Veckans bokälskare hittar vi på bloggen Tusen sidor och med samma namn @tusensidor på instagram. Personen bakom heter Lexie och läser och recenserar böcker för unga och vuxna i olika genrer. 

Beskriv din läsning med tre ord.
Uppslukande. Drömmande. Bergochdalbana.

Varför tycker du så mycket om att läsa?
För att det är ett perfekt intresse som ger mig så mycket. Jag blir en snabbare och bättre läsare och utökar ständigt mitt ordförråd, vilket jag alltid kommer ha nytta av i skolan och i arbetslivet. Dessutom ger läsning mig underhållning, sällskap och inspiration. Böcker finns alltid där, och de erbjuder hopp i svåra situationer, samtidigt som de ger mig kunskap och erfarenheter i sådant jag annars aldrig hade stött på. Jag älskar att kastas in i nya världar, oavsett om det är en annan del av Stockholm, en okänd världsdel eller ett alternativt universum. Böcker är verkligen magiska och oslagbara i alla lägen, och därför kan jag inte tänka mig att leva ett liv som läsning inte är en del av.

Vad och var läser du helst?
Jag läser helst YA-böcker inom contemporary-genren, med mycket fokus på relationer och karaktärers utveckling. Jag får aldrig nog av att läsa om vänskap och kärlek! Jag läser väldigt gärna i solskenet på en vacker strand, men i slutändan blir det ofta hemma i soffan eller vid köksbordet, och det är inte heller så dumt!

Vad läste du senast utanför din litterära comfort zone?
Det är nog Jonas Gardells Till minne av en villkorslös kärlek. Jag läser som sagt helst YA-böcker, och tycker sällan om att läsa tunga biografier och andra verkliga berättelser. Den här boken är en slags släktkrönika med mycket biografiskt innehåll, vilket inte intresserar mig så länge huvudpersonen inte är någon jag är intresserad av. Dessutom är den här boken på tok för djup och konstnärlig för mig. Det är förmodligen ett mästerverk, men helt klart utanför min litterära comfort zone!

Får en avsluta en bok mitt i om en inte gillar den?
Absolut! Jag ger vanligtvis en bok ungefär 100 sidor (beroende på hur lång hela boken är) och känns det inte rätt eller hoppfullt då tycker jag inte det är värt att fortsätta läsa. Livet är verkligen för kort för dåliga böcker; "att läsa"-listan blir ju inte direkt kortare ;)! Jag läser dock alltid klart recensionsexemplar. Böcker där det bara är handlingen jag inte är förtjust i brukar jag också läsa klart, för att vidga mina vyer och perspektiv på livet lite grann, och det tycker jag gott man kan göra! När författarens språk eller bokens berättarröst inte passar mig är det dock nästan omöjligt att läsa klart boken, och då är det sannolikt att jag avslutar boken mitt i. Jag brukar tänka att om det är mer ansträngning än glädje i att läsa en bok vet man att det är dags att lägga ifrån sig den.

Har du alltid varit en läsare eller minns du när du knäckte läskoden?
Jag har alltid älskat böcker, då mina föräldrar tidigt började läsa högt för mig. Så fort jag kunde läsa själv blev det rutin att besöka biblioteket och därifrån kom jag gärna hem med 15-20 böcker att plöja igenom! När jag gick i femman började dock mitt läsintresse bli mer än bara tidsfördriv och underhållning, och det var när jag upptäckte Hungerspelen. Sedan dess läser jag inte bara för att läsa, utan också för att uppleva, utvecklas och uppslukas.

Vad läser du just nu?
Just nu läser jag Dorei av Karolina Bjällerstedt Mickos. För den som inte känner till den är det sista boken i en mycket speciell fantasytrilogi som nyligen gavs ut på nytt efter många år. Efter ungefär 250 sidor har boken äntligen kommit sig, och det är verkligen en besvikelse. Jag älskar de andra två böckerna i serien, med sina unika karaktärer, intressanta relationer och svåra dilemman, men den här håller tyvärr inte måttet än så länge. Jag hoppas det hinner ändras!

Ditt bästa boktips just nu?
Helt klart Tahereh Mafis dystopiska och romantiska trilogi Shatter Me. Jag läste den första gången för över fem år sedan, men läste om böckerna nyligen, för att fräscha upp minnet nu när en fristående uppföljare snart ges ut på svenska. Det var det bästa jag gjort på länge, för idag älskar jag böckerna ännu mer! Det är böcker med en unik kombination av dystopi, övernaturlighet och het kärlek, och alla YA-läsare som lyckats missa dem borde verkligen göra något åt det!

5 snabba:
* Äldre eller nyare böcker?
* Fysisk eller elektronisk bok?
* Köpa eller låna?
* Långa eller korta kapitel?
* Tunna böcker eller tegelstenar?

4 kommentarer:

 1. Det är så viktigt att läsa med barn, mysigt också. Gardells bok är fin hyllning till mamman.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det! Jag har inte läst Gardells bok men gillade hans sommarprat.

   Radera
 2. Det är en rejäl hög. Jag föredrar ljudböcker. Idag har jag lyssnat på en bok i 3.5 timme.

  SvaraRadera