9 september 2019

Veckans bokälskare: Carola - Barnboksbloggen

Veckans bokälskare är Carola som driver Barnboksbloggen och @barnboksbloggen på instagram. Hon är bibliotekarie och verkar ha koll på en bred blandning av böcker för olika åldrar.

Beskriv din läsning med tre ord.
Min läsning är inspirerande, utmanande och utvecklande

Varför tycker du så mycket om att läsa?
Jag älskar att läsa för att det utvecklar mig som person samtidigt som jag får ta del av andra världar och andra livsöden för en stund.

Vad och var läser du helst?
Jag är allätare när det gäller läsning och kan också läsa precis var som helst. Allra helst uppkrupen i soffan under en filt med en kopp varm choklad eller liknande, men jag läser närhelst jag kommer åt, senast var det på lunchrasten på jobbet.

Vad läste du senast utanför din litterära comfort zone?
Jag brukar försöka utmana min läsning ganska ofta genom att exempelvis vara med i bokcirklar eller bokutmaningar av olika slag. Dessutom lektörsläser jag manus och recenserar böcker och då hamnar jag ibland utanför min comfort zone. Genrer som fantasy och scifi väljer jag sällan själv, så de räknar jag utanför min comfort zone.

Vilken tokhyllad bok har du inte förstått dig på?
Jag började läsa 1793, men kom aldrig in i den trots att så många har hyllat den och rekommenderat den till mig.

Har du alltid varit en läsare eller minns du när du knäckte läskoden?
Jag började läsa när jag var 4 och har verkligen slukat böcker ända sedan dess. Har nog aldrig haft någon period då jag tappat lusten till att läsa, däremot har det ju blivit mindre läsning än jag själv skulle vilja under småbarnsåren och under de senaste åren då jag jobbat heltid samtidigt som jag pluggat till bibliotekarie.

Vad läser du just nu?
Just nu läser jag Göra gott – en sjuksköterskas berättelse av Christie Watson. Hittills väldigt fängslande, men också annorlunda.

Ditt bästa boktips just nu?
Tre av mina senaste favoriter är: Jag for ner till bror av Karin Smirnoff, Ensam kvar av Rhiannon Navin och En helt vanlig familj av Mattias Edwardsson. (Klicka på titlarna för att komma till Carolas recensioner, reds. anm.)

5 snabba:
* Skräck eller chick lit? Egentligen är ingen av dem mina favvogenrer, men jag upptäckte att jag faktiskt kan uppskatta skräck när jag läste Hemmet av Mats Strandberg
* Novellsamling eller poesisamling? Jag har verkligen fastnat för noveller nu i och med utmaningen "Läs en novell IV".
* Ungdomsbok eller vuxenbok? Ungdomsböcker innehåller verkligen allt, i ett koncentrerat format och handlar ofta om brännande ämnen
* Sortera böcker efter färg eller författare? Bibliotekarien i mig kräver att jag sorterar efter genre och författare, helst i bokstavsordning.
* Läsutmaningar eller läsa vad du känner för? Läsutmaningar är kul, men det får aldrig kännas krävande, det måste finnas plats för spontanläsning också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar