2 september 2019

Veckans bokälskare: Agnes bokblogg
Veckans bokälskare är nog den bloggare jag följer som har bäst koll på nya ungdomsböcker. Agnes bokblogg (@agnes_lindholm på instagram) skriver även om böcker för barn och vuxna och är ett stort fan av PAX-serien.

Beskriv din läsning med tre ord.
Viktig, mycket och utvecklande.

Varför tycker du så mycket om att läsa?
Jag tror att jag tycker så mycket om att läsa eftersom att det är ett så härligt sätt att få uppleva berättelser, besöka platser och träffa människor på. Till skillnad från till exempel film får man genom litteraturen skapa sina egna bilder och jag tycker att det är häftigt hur ord och bokstäver kan måla upp ett helt universum. Jag läser för att bli underhållen, men också för att lära mig saker och utvecklas som människa. Det finns bara fördelar med läsning och när man hittat till läsningen går det inte att sluta. Tänk allt man skulle gå miste utan böckerna!

Vad och var läser du helst?
Jag läser helst barn- och ungdomsböcker, romaner och feelgood. Men det allra bästa är nog en riktigt bra ungdomsbok! Jag älskar att läsa i min säng, läsfåtölj eller när det är varmt ute på altanen vid vår sommarstuga. Egentligen kan jag läsa lite var som helst bara det är lugnt och tyst.

Vad läste du senast utanför din litterära comfort zone?
I våras läste jag Stephen Kings bok Jurtjyrkogården och skräck är verkligen utanför min litterära comfort zone, i alla fall skräck för vuxna. Vi skulle läsa den till min bokcirkel och jag trodde att jag skulle drömma mardrömmar i flera veckor efter att ha läst boken. Men den var inte alls så läskig som jag trodde att den skulle vara.

Får en avsluta böcker en inte gillar?
Ja, det tycker jag! Det finns så många bra böcker att läsa så varför slösa tid på böcker en inte gillar? Jag brukar ge böckerna kanske 50 sidor innan jag lägger ner en bok jag inte gillar och ibland slutar jag läsa böckerna efter bara 20 sidor.

Har du alltid varit en läsare eller minns du när du knäckte läskoden?
När jag lärde mig läsa tyckte jag det var ganska svårt och tråkigt. Jag ville gärna att vuxna skulle läsa för mig så på det sättet gillade jag böcker men det var när jag var ungefär åtta år som jag blev en riktigt bokslukare och sedan dess har jag alltid haft minst en bok på gång!

Vad läser du just nu?
Just nu läser jag Döden under ytan av Anne-Marie Schjetlein som är ett recensionsexemplar. Det är en deckare för vuxna och även den lite utanför min comfort zone. Men hittills gillar jag den!

Ditt bästa boktips just nu?
Nyligen läste jag PAX-författaren Ingela Korsells nya bok Väsenologi som är en faktabok om nordiska väsen för alla 9-99 år. Förutom fakta innehåller den spännande, läskiga, roliga och lite snuskiga sägner som var otroligt intressanta att läsa! Den har också skrämmande illustrationer av Reine Rosenberg. En riktigt lärorik och underhållande bok som jag verkligen tycker att man ska läsa!

5 snabba:
Läsa eller lyssna?
Pocket eller inbundet? Gillar båda men skulle ändå säga inbundet.
Läsa på morgonen eller kvällen?
En i taget eller slalomläsning?
Hundöron eller bokmärken?

1 kommentar: