18 september 2019

Sov du lilla videung

av Cilla och Rolf Börjlind
Detta är fjärde delen i en serie. Läs mer om Springfloden, Den tredje rösten och Svart gryning.

Stockholms centralstation fylls av människor på flykt. Muriel tar hand om en flicka hon hittar på gatan men efter en hemsk händelse tvingas de leta upp Tom Stilton. Samtidigt hittas en pojke med avskuren hals nedgrävd i en skog. Olivia Rönning ingår nu i Mette Olsäters kriminalgäng och utreder med kollegorna ett fall som blir allt mer komplicerat när det verkar ha koppling i Bukarest.

Paret Börjlinds deckarserie är en av de få deckare jag läser. De är otroligt skickliga på att beskriva människor och att lägga ut trådar och väva ihop dem. I ett annat sammanhang hade det kunnat bli rörigt med så många karaktärer och skilda händelser men i Börjlindsfall blir det en styrka när det bygger upp spänningen. De gottar sig inte i morden vilket jag uppskattar, men hela storyn känns ändå trovärdig. Sov du lilla videung blandar medmänsklighet och total frånvaro av sådan, relationer, utredningar och vardagligt liv. Jag ser fram emot att läsa nästa del och kan verkligen rekommendera serien.

Första meningen: Förra gången stod hon lite för nära och fick ett par irriterande blodstänk på sina vita linnebyxor, i natt stod hon längre bak.
Antal sidor: 442 
Förlag: Norstedts, 2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar