7 september 2019

Sommarplåga

av Hanna Jedvik

Den här sommaren gäller det. Alma och hennes pappa ska till lantstället på västkusten som vanligt. Fina, fina Mira ska också dit, som vanligt, och denna sommar ska Alma våga säga vad hon känner för Mira. Det ska äntligen bli de två och det ska äntligen bli en perfekt sommar! Men Mira har med sig Hampus och Almas planer spricker. De säger sig visserligen vara som syskon, men Alma tror dem inte. Hampus är bara i vägen och Alma börjar tänka på Hedvig som är kvar i stan. Kanske är hon inte så jobbig och kanske är det ganska fint det där med att hon gillar poesi och katter?

Det är något visst med sommarlovsberättelser. Sol, bad, förväntningar och kärlek i luften. Alma har lätt för att strula till det och så blir det den här sommaren. Hon flyger mellan människor och vet nog inte riktigt vart hon vill. Det där vilsna kan vara lätt att känna igen sig i och kanske blir det extra sårbart efter att ha gått och planerat en hel termin. Vad händer om sommarlovet bara flyter iväg utan att Det Där händer?

Hanna Jedvik har lyckats skapa ännu en fin berättelse som jag tror kan bli viktig för många unga. Den är fylld av sommarkänslor, kärlek, triangeldraman och missförstånd. Ibland blir jag irriterad på Alma som inte tar tag i något utan mest verkar tjura, men samtidigt ger det henne djup, det känns som att vi verkligen får läsa känna henne. Men, hur lyckas alla föräldrarna ta ut 10 veckors semester? Hur som helst är det en härlig sommarbok att läsa i sommar eller om du längtar tillbaka redan nu.


Ljudbok
Tid: 4 timmar coh 20 minuter 
Förlag: Rabén & Sjögren, 2019
Uppläsare: Maja Rung

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar