15 september 2019

Slående fakta om hjärtat

 av Lena Sjöberg

Vem har ett hjärta stort som en bil? Vad är klaffar och blodtryck? Hur hamnade hjärtat på dass och vad händer med hjärtat i rymden? Slående fakta om hjärtat är en fint illustrerad och inspirerande bok med korta, innehållsrika fakta för vetgiriga barn. Sjöberg blandar stort och smått, förklarar tillräckligt men lämnar öppet för vidare forskning inom det läsaren särskilt intresserar sig för. Det är ganska lätt att ta till sig men ändå inte allt för förenklat.

Förra sommaren jobbade jag på en hjärtmottagning. Där skrev jag om patienter med olika problem med hjärtat, om förmaksflimmer, stroke, blodtrycksmedicinering med mera. Det var mycket intressant och en hel del av det jag lärde mig då känner jag igen i denna bok. Hjärtat är verkligen häftigt! Så komplicerat och genomtänkt, det förser oss med liv och allt händer utan att vi behöver anstränga oss eller tänka på det.

Sjöberg är en skicklig illustratör och väljer väntade och oväntade fakta med omsorg för att väcka nyfikenhet hos 9-12-åringar och vuxna som inte orkar läsa tunga faktaböcker. Rekommenderas!

Första meningen: Hjärtat är vår kropps allra viktigaste muskel.
Antal sidor: 45 
Förlag: Opal, 2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar