11 september 2019

Disclaimer

av Renée Knight

Mitt i flyttröran hittar Catherine en bok hon inte visste att hon eller maken ägde. Hon börjar läsa den och inser snart att han handlar om henne och en av hennes djupaste hemligheter. Vem är det som skrivit den och varför dyker boken upp nu - 20 år senare? Ingen i hennes omgivning får någonsin läsa det här!

Jag blev rekommenderad den här boken efter att ha läst Hon som inte vet och kunde därför inte låta bli att jämföra böckerna. I båda möter vi en kvinna vars roll som mamma har en stor betydelse. I Disclaimer (som namnet till trots är utgiven på svenska) är fokus på en förfluten händelse. Vi möter hennes skräck för att fler (och särskilt hennes man) ska få reda på vad som hänt samtidigt som vi genom författaren till boken får höra vad det egentligen var som hände. Stämmer hans berättelse? Det är lätt att känna Catherines ångest och oro samtidigt som det är svårt att veta vems sida en ska stå på. Det finns en del trasigt i Catherine och särskilt i relation till sonen som var inblandad i händelsen. Minns han något från de där dagarna när han bara var 5 år? Har det påverkat honom?

Det här är en spännande thriller som spelar med tankar om rätt och fel. I jämförelse med Hon som inte vet känns berättelsen lite tam mot slutet. Ambivalensen finns kvar men jag hade önskat ännu mer ifrågasättande och mindre tvära kast, särskilt från makens håll. Berättelsen höll mig inte fången på samma sätt när den närmade sig slutet. Jag kan dock rekommendera båda böckerna, men börja med Disclaimer så har du den bästa kvar.

Första meningen: Catherine stålsätter sig, men nu finns det inte mer att få upp.
Antal sidor: 302
Förlag: Etta, 2015
Originaltitel: Disclaimer, 2015
Översättare: Maria Bodner Gröön

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar