22 augusti 2019

Oslagbara Izzy

av Terri Libenson

Izzy älskar att stå på scen och satsar allt inför skolans talangshow. Det där med att plugga hamnar liksom vid sidan av. Brianna håller sig gärna så långt bort från scenen som möjligt. Hon kallas Hjärnan och vet precis hur hon ska ta sig an alla skoluppgifter. Izzy och Brianna ska uppträda med varsitt nummer på talangshowen och det visar sig få oanade konsekvenser.

Det här är en fristående uppföljare till Osynliga Emmie som jag läste och gillade förra sommaren. Emmie finns med på ett hörn även i den här boken och likaså en twist som gör boken ännu bättre. I Oslagbara Izzy möter vi två tjejer som verkar vara varandras motsatser inför ett scenuppträdande. En som längtar till det är dags och en som längtar tills det är över. Vi möter teman som drömmar, att våga gå utanför sin bekvämlighetszon men även vikten av att inse vad en är bra på och stanna kvar i det. Efter att ha läst första boken kanske jag borde ha varit beredd på twisten, men jag hade inte en tanke på det. Jag tror det kan vara lite svårt att lista ut även för målgruppen, så när sista kapitlet är utläst kan det behövas en omläsning för att ta till sig allra mest.


Oslagbara Izzy är liksom första boken lätt att ta till sig även för den som inte vill ha så mycket text (men ändå har ett bra ordförråd). Tjejerna turas om att berätta och Briannas kapitel ser ut som seriesidor medan Izzys har mer text men även små illustrationer vi känner igen från serierutor. Det är roligt att läsa och titta på bilderna som kompletterar texten bra.


Boken blir bättre när det är utläst, när twisten blivit känd och jag har fått tänka till. Kan rekommenderas!


Första meningen: Jag gillar inte stämplar eller etiketter. 
Antal sidor: 224 
Förlag: Alfabeta, 2019
Originaltitel: Positively Izzy, 2018
Översättare: Elin Nilsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar