30 augusti 2019

Om svar anhålles

av Carin och Lennart Hjulström

När 42-åriga Elisabeths mamma dör vet hon inte vad hon ska ta sig till. Vem ska nu se till att hon klarar sig? Det är ju mamman som bestämt och ordnat allt. När Elisabeth börjar rensa ur mammans förråd hittar hon mängder av saker som tillhört hennes pappa - mannen hennes mamma aldrig velat prata om. Hon bestämmer sig för att skriva brev till alla de Bo Axelsson hon kan hitta oavsett var de bor. Någon måste ju vara hennes pappa och veta mer om vad som hände.

Genom Elisabeths dagbok möter vi en mörk förtvivlan och en ostabil person som aldrig släppt taget om - eller blivit släppt av - sin mamma. Genom osäkerheten saknar Elisabeth handlingskraften som behövs för att gå vidare. I takt med att hon får hjälp och brevsvaren börjar droppa in vänds det mörka till ljust hopp och genom korta brev delas förhållandevis omfattande livshistorier från olika Bo Axelsson från flera länder.

Jag tycker korta böcker har en tendens att lämna (för) mycket osagt men Om svar anhålles fungerar utmärkt i det här formatet. Läsaren får lära känna Elisabeth men även flera andra karaktärer och det förstärks i ljudboksversionen då Carin läser Elisabehts dagbok och Lennart läser brevsvaren. En fin berättelse om beroende och sorg, att bli frisläppt och börja på något nytt. Jag gillar att allt inte känns självklart i det läsaren får ta del av, samtidigt som det finns verkligheter att hålla fast vid. En fin, snabbläst pärla jag kan rekommendera.

Ljudbok
Tid: 1 timme och 30 minuter
Förlag: Bonnier Bookery, 2018
Uppläsare: Carin och Lennart Hjulström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar