7 juli 2019

Om du vill

av Helle Helle

Inför bokcirkelns val av junibok ville vi ha en kort bok gärna skriven av en prisbelönt författare. En i bokcirkeln hade hört gott om Helle Helle och valet föll på Om du vill. När vi diskuterade boken ställde vi oss frågorna: Vad är det vi har läst? Vad var det egentligen som hände? Hände det något över huvud taget?

Två personer möts i en skog. Båda är ute på löprunda och båda inser att de inte vet hur de ska hitta tillbaka till civilisationen. När de sökt en stund börjar mörkret lägga sig bland träden och de hittar ett vindskydd som de bestämmer sig för att stanna i under natten.

Efter det där berättar kvinnan lite om sitt liv och sedan kommer en försiktig upplösning. Vad handlar boken egentligen om? Är vi för dåligt litterärt begåvade? Symboliserar skogen något ociviliserat och okänt, är det någon form av berättelse om att hitta utanför det bekväma för att våga lära känna annat och öppna upp sig? Jag blir mest frustrerad att jag inte förstå och att författaren dessutom hyllats med priser. Kvinnans historia är intressant och jag hade gärna läst mer om den. Istället får vi endast tunna fragment och förklaringar som varit svåra att ana. Kapitlen är korta och språket är enkelt och kan nästintill läsas som dikter. Tyvärr hade bokcirkeln inte mycket att säga om boken. Vi var mest förbryllade.

Första meningen: Det är inte jag.
Antal sidor: 151
Förlag: Norstedts, 2016
Originaltitel:  Hvis det er, 2014
Översättare: Ninni Holmqvist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar