5 juli 2019

Natten lyser!

text och bild av Lena Sjöberg

Vi brukar säga att natten är alldeles mörk. Men är det så? Om du bor i en stad eller i ett samhälle lyser gatlamporna oftast upp himlen och på landet kan en bil störa mörkerseendet. Men förutom de ljus vi människor skapat - är det verkligen helt mörkt? På många platser är det så, men det finns förvånande många djur och växter som kan lysa! Kattens, vargens och ugglans ögon, diamanter, bärnsten, lysmossa, jättekackelackor och markular är bara några av naturens självlysande varelser. Följ med på en lysande resa genom natten!

Natten lyser börjar spännande med ett mörkt uppslag där fler och fler detaljer trädde fram i takt med att jag läste texten (hade jag tittat på bilden först hade jag förmodligen sett det tidigare, men min blick drogs mot den ljusa texten). Hela boken har mörka uppslag vilket ger en nattlig, spännande stämning. Där finns även lysande detaljer och rutor med spännande och oväntade fakta. När det blir dag i slutet av boken är det nästan så att jag blir bländad.

Lena Sjöberg är en mycket skicklig illustratör som jag gärna läser, och som tur är har hon skrivit många böcker. Hon är dessutom bra på att hitta intressanta fakta med en väl avvägd mängd kluriga ord som kan göra en nyfiken läsaren/tittaren lite smartare. De fakta som presenteras känns som partytricks för en vuxen som mig - jag berättade gärna för min man vad jag lärt mig genom boken och han sa "du lär dig så mycket genom att läsa barnböcker" - och visst är det så! För varje nytt uppslag blev jag positivt förvånad över ännu en kategori med lysande skapelse och här finns mycket fascinerande att ta del av. Boken passar särskilt när skymningen kryper på (och till min förtjusning lyser titelbokstäverna även när det börjar bli mörkt!). Sjöberg har gjort ännu en lysande bok!

Första meningen: Natten är här.
Antal sidor: 48
Förlag: Opal, 2018
 

2 kommentarer: