3 juli 2019

Män förklarar saker för mig

av Rebecca Solnit med illustrationer av Ana Teresa Fernández

Män förklarar saker för mig är en av essäerna i denna samling om nio. Essäns sängs ha fått feministisk klassikerstatus och det var i följderna av att den publicerades som uttrycket "mansplaining" myntades. I essän skriver Solnit om kulturmän som känner ett de behöver förklara saker andra redan vet och saker de själva inte har någon koll på. Förutom denna essä finns berättelser från Solnit och människor hon mött om misshandel i nära relationer, brott, jämlikhet och framför allt bristen på den. Hon blandar statistik, frustration och orättvisor och det finns mycket jag knappt orkar ta in för att det är så långt ifrån jämlikt och - enligt mig - relevant.

För varje essä finns en målning av Ana Teresa Fernández som jag först trodde var fotografier. De är riktigt skickliga och har helt egna berättelser att förmedla.

Det finns både starkare och svagare essäer i denna samling. Den jag tyckte bäst om är nog ändå den som gett namn åt boken och sedan finns det mer intressant att läsa, ibland i hela essäer och ibland utdrag ur någon. Det var intressant att läsa essän som gav upphov till uttrycket "mansplaining" och mer från författaren bakom. Om jag inte minns fel nämns den här boken bland modern feministisk litteratur och därför - och för att Solnit har formulerat en hel del bra - rekommenderar jag gärna den vidare.

Första meningen: Jag fattar fortfarande inte varför Sallie och jag gjorde oss omaket att gå på den där festen i en skogklädd sluttningen ovanför Aspen.
Antal sidor: 182
Förlag: Daidalos, 2015
Originaltitel: Men Explain Things to Me, 2014
Översättare: Helena Hansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar