9 juni 2019

Sommarlovsaktivitet: plöj en hel serie

För många ger sommarlovet extra tid för läsning. Varför inte plöja en hel serie? Här kommer några tips för den som vill att någon annan läser, för den som börjat läsa själv och för tonåringar.


Högläsning

Myran är sex år och går i förskoleklass. Han har en bästis som heter Henny och hon har en lös tand. Myrans föräldrar verkar bråka på engelska och han vill väldigt gärna ha en katt. Vanlig vardag blir roligt, spännande och intressant med den härliga karaktären Myran!
1. En Myras liv
2. Myran och gåtorna
3. Hemliga Myran

Tokhyllade Frallan kan väl ingen ha missat? Frallan gillar att tävla, tävlingsdagar är hennes och hennes mammas bästa dagar. Mormor är domare och Frallans roligaste är att vinna över sin mamma. Smart nog väljer Frallan grenar som hon är extra bra på, till exempel balansgång. Härligt feministiskt och roligt med en självsäker och finurlig tjej som förebild.
1. Frallan är bäst! 
2. Frallan räddar världen 
3. Frallan och kärleken
4. Frallan har en hemlighet, kommer i oktober

Viggo har en hemlig lista med saker han är rädd för. Där har han ritat (och försökt skriva, men det är knepigt) om mörker, monster med och utan huvud och att något ska hända hans pappa, mamma eller lillebror. Men listan är absolut hemlig! Hur ska det då gå när coola Melvin vill att Viggo ska med ut bland otäckingar i mörka natten på Halloweenrunda? Skönt att läsa om killar som inte behöver vara macho och pappor som engagerar sig i sina barns liv!
1. Viggo och rädslolistan  
2. Viggo och mammalivet (utkommer juni 2019)


 
Högläsning eller för den lite mer läsvana:

Vi lärde känna Charlie och klappsnapparna i SVT:s julkalender 2011 (Tjuvarnas jul). Vi tar det från början: En dag kommer ett barn till Kurre och ger honom ett brev. I det står det att han är pappa till barnet. Han blir förvånad och oroad: ett barn är ingen bra kombination med hans jobb. Han är nämligen en beryktad Klappsnappare. Men inte kan han bara lämna barnet... Böckerna har stor text, många bilder och passar för de som gärna läser själva.
1. Charlie och klappsnapparna
2. Klappsnapparna och Madame Bofvéns hemlighet
3. Klappsnapparna och drottningens tårta
4. Klappsnapparna och skoltjuven
5. Klappsnapparna och legenden om spöktjuven 

Ester Tagg bor på ett barnhem eftersom hon inte har några föräldrar. Det enda hon har från dem är en bild på ett flygande skepp. En dag får hon reda på att ett flygande skepp ska komma till byn och Ester bara måste ta sig dit för att se det! Tänk om hennes föräldrar finns ombord?
Detta är en trilogi:
1. Ester Tagg och den flygande Holländaren
2. Ester Tagg och sjöormens öga
3. Ester Tagg och Tistelgorms hemlighet (utkommer i september)


Bruno är ungefär 3000 dagar. Han berättar gärna om sitt liv. Det handlar om lego, skolprojekt, leta saker och att umgås väldigt mycket med tvillingarna Tom och Ture. En dag säger tvillingarna att de ska flytta och Brunos hand råkar göra en sak som Bruno inte står bakom. Hur ska detta gå? Böckerna om Bruno passar de lite äldre i nämnda målgrupp och behandlar många bra ämnen.
1. Bruno 3000: tvillingarna
2. Bruno 3000: klubben
3. Bruno 3000: rymden


Ungdom

Steffi och Nellie. Du har väl inte missat den fantastiska serien om systrarna som kommer från Österrike till en ö i havet under andra världskriget? Jag läser sällan om böcker men den här serien har jag läst både som ung och vuxen.
1. En ö i havet
2. Näckrosdammen
3. Havets djup
4. Öppet hav

Är du sugen på en dystopiserie kan jag rekommendera Sofia Nordins som börjar med En sekund i taget. En feber slår ut alla människor förutom 13-åriga Hedvig. Hon flyr staden för att slippa se alla människor och känna stanken när solen gassar på. Är hon ensam kvar i världen? Hur ska hon överleva?
1. En sekund i taget
2. Spring så fort du kan
3. Som om jag vore fantastisk
4. Om du såg mig nu

Serien om fantastiska vidunder passar den som plöjt Harry Potter-serien och vill ha mer av Rowlings magiska värld. Hittills har två av tre (?) böcker publicerats och de finns även filmatiserade. Böckerna kan vara en liten läsutmaning eftersom det är manuset till filmerna vi får följa. Kanske saknar du beskrivningar, tankar och känslor, men jag tycker det är spännande att läsa något annorlunda.
1. Fantastiska vidunder och var man hittar dem
2. Fantastiska vidunder och var man hittar dem: Grindelwalds brott
3. (utkommer 2020)


2 kommentarer:

  1. Den nya boken om Frallan heter "Frallan har en hemlighet" enligt Adlibris och kommer ut i oktober.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för påminnelsen, det har blivit officiellt sedan jag skrev inlägget. :)

      Radera