15 juni 2019

Mitt hjärta borde slå någon annanstans

av Mia Öström

Madeleine har precis slutat nian och har ett uppdrag inför sommarlovet: att hitta sina riktiga föräldrar. Hon kan inte ha hamnat rätt när det var dags att åka hem från BB - hon är ju så olik sina föräldrar som bara tänker på korna, skörden och vädret. Sedan måste hon reda ut det där med att hon kanske är gravid (hon vaknade upp bredvid skolans töntigaste kille och visste inte vad som hänt) och att hon kommit in på naturbruksgymnasiet fastän hon vill gå estet.

Efter att ha läst och placerat Mia Öströms Vacuum på topplistan av ungdomsböcker blev jag nyfiken på hennes nya bok. Båda böckerna handlar om ett sökande och en orolighet som behöver bli utredd på något sätt. Det här temat är inte ovanligt bland (ungdoms)böcker men Öström skriver det extra bra. Madeleine upplever sig vara ganska vilsen i det sammanhang hon lever i. Hon vet inte riktigt hur hon hör hemma på gården och det är en av anledningarna till att hon tror att hon blev bortbytt på BB. Hon påbörjar ett sökande som drar in bästisen Alice, som i sin tur snart tycker att det går för långt. Särskilt när hon ska försöka ta sig in i sjukhusets register för att ta reda på vilka som har samma födelsedag som henne.

Madeleine är en karaktär att känna igen sig i. Hon är en grubblare som bestämt sig för att göra något åt sina problem, även om hon ibland kanske blir lite väl enkelspårig och låst vid vad hon tror är sanningen. Det är skönt att hon får fortsätta vara så, lite naiv och tunnelseende, men samtidigt växer något annat fram i henne. Även om jag tyckte bättre om Vacuum tycker jag att Mitt hjärta borde slå någon annanstans är läsvärd. Öström skriver riktigt bra och i den här boken väver hon genom Madeleine in filmtermer som voice over, scenbeskrivningar och bildperspektiv. Texten är inget filmmanus utan en lättillgänglig romantext med många fina passager. Boken har ett trovärdigt tilltal som många vilsna personer kan känna igen sig i och samtidigt är författaren mån om virvlande, förvirrande tonårstankar och vikten av att få söka sitt eget jag. Bra jobbat, igen, Mia!

Första meningen: Fjärilar börjar som larver.
Antal sidor: 215
Förlag: Gilla böcker, 2019

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar