8 maj 2019

Vitas hemlighet

av Kerstin Lundberg Hahn och Maria Nilsson Thore

Vita bor i ett hus ovanför en pizzeria. När hon känner doften av pizza tänker hon på sin pappa som bor i Italien och lillebror som snart ska födas. Men konstiga saker börjar hända i huset. Det finns mystiska ögon i trapphuset, någon tittar på henne när hon är ute och det låter som att det finns varulvar i källaren. Vad ska hända när det blir fullmåne?

Vita Olsson är en karaktär som är lätt att gilla. Hon är full av funderingar och fantasi vilket ibland skrämmer upp henne. Som det där med varulvar. Finns de eller finns de inte? De vuxna verkar inte riktigt vara överens.

Vitas hemlighet är en vardagsnära men fantasifull berättelse om lösa tänder, att ha en vän som är kär i en, om mystiska ljud, gömda människor och nya vänner. Boken passar bra för högläsning, för den spänningssökande passar den extra bra en mörkare höstkväll. Den tar upp många intressanta teman som skulle kunna leda till bra prat mellan högläsare och lyssnare. Nilsson Thores illustrationer fyller helsidor ungefär en gång per kapitel, precis när jag tänker att "det där skulle jag vilja se hur det ser ut". Texten är målgruppsanpassad och lättillgänglig. Vitas hemlighet är en spännande, mysig, lite ryslig bok jag kan rekommendera!

Första meningen: Vita Olsson står framför hallspegeln och vickar på framtänderna.
Antal sidor: 108
Förlag: Rabén & Sjögren, 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar