26 maj 2019

Ska vi va?

av Pija Lindenbaum

Ni som följer den här bloggen vet att jag gillar Pija Lindenbaum. Hon har en så träffsäker förmåga att fånga målgruppen i både text och bild. På ett trovärdigt sätt skildrar hon livet ur våra minstas perspektiv och det gör hon med stor kärlek och omsorg.

I den här boken möter vi Flisan som klipper med sin sax. Hon har det bra ända tills Berit kommer och knackar på och vill leka. Flisan vill inte det men det går liksom inte att säga det till Berit. Hon är lite konstig och vill göra saker som Flisan inte alls vill göra. Vad ska hon göra nu?

Vi möter en introvert person som trivs bra med sina egna projekt. Gärna inomhus. Sedan möter vi den extroverta Berit som gärna hittar på mer äventyrliga saker, gärna utomhus. Vi läser och tittar på både en inre och yttre krock. Jag tror och hoppas att introverta barn kan känna igen sig i det här. I samhället uppmuntras vi oftast att vara extroverta och att hitta på sak efter händelse. Barn som behöver mycket egentid kan lätt hamna i kläm och ha svårt att hitta lugnet. Ska vi va? visar längtan efter egentid, särskilt när en har ett projekt på gång, men även styrkan i att vara tillsammans. När det känns okej för båda. Det här är ännu en träffsäker bilderbok med härligt målgruppsanpassat språk från Lindenbaum.


Första meningen: Kolla nu kommer Berit. 
Antal sidor: 32
Förlag: Rabén & Sjögren, 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar