25 maj 2019

Piraterna och vinterjakten

text av Sara Berg och Karin Frimodig, illustrationer av Maria Poll

Det har blivit dags för piraterna att ge sig ut ut på haven igen. Det är vinter men plötsligt smälter istapparna och piraterna svettas i sina vinterkläder. Vad är det som är fel? Vart har vintern tagit vägen?

Jag tycker det är något särskilt med piratberättelser. Något oväntat, okänt och spännande. Ett sätt att leva långt ifrån mitt eget. Jag läste exempelvis Celia Rees Pirater! när jag var tonåring och uppskattade den mycket. Även om den handlar om två unga kvinnor stöter vi oftast på manliga pirater (exempelvis Pirates of the Caribbean). Det här har förlaget Olika snappat upp och presenterar därför en piratbok full av kvinnor. Egentligen spelar det ju ingen roll vad de har för kön och jag tänker inte på det under läsningens gång, men eftersom piratberättelser generellt är mansdominerade är det väl på tiden med berättelser om pirater med snippa.

Piraterna och vinterjakten är ett spännande äventyr med finurliga rim. Illustratören har gått all in för att representera olika kroppar, nationaliteter och egenskaper. Det är härligt att se alla olikheter som inkluderas. Å andra sidan är det där egentligen bara en sidogrej. Det verkliga fokuset ligger ju på vart vintern tagit och varför det blir varmare och här finns problematisering kring miljöfrågor. Vad kan vi göra åt det? Det blir däremot ingen lektion och inga pekpinnar, utan en naturlig del av storyn. Dessutom går det att anpassa berättelsen och eventuella diskussioner beroende på läsarens ålder. Är det lämpligt att prata om miljöproblem eller ska vi stanna vid en spännande, knasig berättelse?

Det här är den andra fristående boken om piraterna, den första heter Piraterna och regnbågsskatten. Boken är skönt normkreativ och rolig samtidigt som det finns ett djup i berättelsen. Rekommenderas!

Första meningen: Det snöar på piraternas sjörövarbåt
Olga Os spelar samba på en burk av plåt
Svarta segel färgas vita av snö
I hamnen trängs folk som vinkar adjö

Antal sidor: 32
Förlag: Olika förlag, 2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar