16 maj 2019

Johnny Panic och drömbibeln

I förra årets kaosutmaning skulle vi läsa en bok där huvudpersonen hade samma yrke som läsaren. Jag hade kunnat göra det lätt för mig och välja en bok om en student, men det kändes tråkigt. Å andra sidan hittade jag ingen bok med en vårdadministratör (det jag pluggar till). Till slut halvfuskade jag och läste en bok som utspelade sig på en hjärtavdelning med tanke på att jag den sommaren jobbade på en hjärtmottagning. Men, nu har jag hittat en novell med en huvudperson som är så nära en vårdadministratör vi i nuläget verkar kunna komma i litteraturväg: nämligen Johnny Panic och drömbibeln där huvudpersonen är läkarsekreterare.

Novellen är skriven av Sylvia Plath och kommer från Johnny Panic and the Bible of Dreams som gavs ut första gången 1977. Novellen handlar om en läkarsekreterare på institutet för psykoanalys. Varje dag mellan nio och sjutton skriver hon vad läkaren dikterat och letar fram drömmar bland patienternas berättelser. Hon samlar på drömmar och tar i hemlighet med sig dem hem varje kväll. Uppdragsgivaren är Johnny Panic. Berättarjaget förvirrar mig, kan jag lita på henne? Samtidigt uppdagas drag av psykisk ohälsa och depression, något som verkade för kontroversiellt när novellen först skulle ges ut. Som jag skrivit innan har jag svårt att ta till mig noveller och det gäller även denna, men det är ändå intressant att få en inblick i hur mitt yrke var för några årtionden sedan och blanda det med en spännande berättelse.

Första meningen: Varje dag mellan nio och fem sitter jag vid mitt skrivbord som vetter mot dörren och renskriver andras drömmar på maskin.
Antal sidor: 29
Förlag: Novellix, 2013
Originaltitel: Johnny Panic and the Bible of Dreams, 1977
Översättare: Erik MacQueen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar