18 maj 2019

Innan ni tog oss

av Lisa Wingate

På Mississippifloden 1939 hittar vi Rill som bor på en båt tillsammans med sina föräldrar och fyra yngre syskon. En natt tvingas föräldrarna ta sig från båten och plötsligt dyker främlingar upp och tar med sig barnen därifrån. De tas till ett barnhem i tron att föräldrarna snart kommer för att hämta dem. Men de kommer aldrig och barnen inser snart att livet tagit en ny otäck vändning.

70 år senare börjar Avery Stafford undersöka sin familjehistoria. Hon läser om adoptionsverksamhet mellan 1920 och 1950 och stöter på namnet Geiorgia Tann.

Jag läste den här boken i höstas och vet inte riktigt varför jag inte skrev om den då. Jag uppskattade nämligen läsningen mycket! Baserad på sanna historier om Georiga Tanns "adoptionsverksamhet" möter vi barn som kidnappades från fattiga familjer och såldes till rika över hela USA. Rills hopp hålls länge vid liv, det måste vara så för att småsyskonen ska fortsätta kämpa och uppföra sig. Hon vågar knappt inse vad som kanske har hänt och än mindre lita på någon.

Innan ni tog oss är en hjärtskärande, hemsk och frustrerande berättelse om hjärtlösa kidnappningar, familjetragedier och den själviskhet längtan efter makt kan locka fram. Den berör på djupet. Samtidigt får vi ett nutidsperspektiv där och detaljerna vävs ihop till en riktigt välskriven och spännande historia. Jag hade inte hört talas om Georgia Tann innan jag läste boken men det störde inte läsningen. Om du vill läsa något spännande, skrämmande, välskrivet och frustrerande om människor och en bit av vår historia kan jag rekommendera Innan ni tog oss.

Första meningen: Min berättelse tar sin början en kvav augustikväll på en plats som jag aldrig kommer att få se med egna ögon.
Antal sidor: 444
Förlag: Lavender Lit, 2018
Originaltitel: Before We Were Yours
Översättare: Cecilia Falk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar