10 maj 2019

Alla ska sova

av Astrid Lindgren och Marit Törnqvist
Recensionsexemplar från förlaget.

Skymningen lägger sig kring huset och på ängarna runtomkring. En liten katt ger sig ut på kvällspromenad och ser hästar, grisar och får göra sig i ordning för natten. Snart är det även dags för den lilla katten att sova.

Alla ska sova är en alldeles bedårande godnattsaga för alla små och stora människor och djur. Denna utgåva förgyller Lindgrens vaggvisan med fantastiskt stämningsfulla illustrationer av Marit Törnqvist. Både text och bild förmedlar en stor omsorg och kärlek till alla levande varelser. I takt med skymningen lägger sig ett lugn inför nattens vila, både för de vi möter i boken och de som lyssnar på sagan.

Texten är hämtad från filmatiseringen av Alla vi barn i Bullerbyn. När Anna, Britta och Lisa ska sova på höskullen sjunger de den för att inte skrämma upp sig själva. Boken har en snygg och enkel dramaturgi i och med att vi får följa en liten katt. Den går på en väg som slingrar sig genom boken och på flera ställen får vi en smygtitt på vad vi kommer möta på nästa uppslag. Det väcker en nyfikenhet inför djuren, naturen och rytmen som finns där. Jag blev helt uppslukad av de vackra bilderna och läste om boken så fort jag läst ut den. Texten går både att läsa och sjunga vilket jag tror kan passa olika barn och olika godnattstunder. Alla ska sova seglar direkt upp på årets topplista!

Första meningen: Nu lilla humla, nu ska du sova.
Antal sidor: 32
Förlag: Rabén & Sjögren, 2019


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar