11 maj 2019

3 x mikrorecensioner

Varsågoda, tre mikrorecensioner av böcker jag läst på sistone.


Ariane av Myriam Leroy
Ariane är en skildring av tonåren ur en tjejs perspektiv. Berättarjaget slukas snabbt av Arianes dragningskraft och tillsammans blir de oslagbara på sin jakt efter kontroll och status. Stundtals - när kontrollbehovet och elaka metoder når sina crescendo - är det en obehaglig och klaustrofobisk roman som får det att krypa i mig. Andra gånger står vi framför träffsäkra scener om sökande, tvivel, och jakten på en säkerhet i jaget. Det där obehaget hindrar mig från att ge ett högre betyg, men å andra sidan betyder det att författaren varit skicklig i sitt gestaltande och beskrivande.

Första meningen: När jag fyllde tolv skrev mina föräldrar in mig på en rikemansskola.
Antal sidor: 196
Förlag: [sekwa], 2018
Originaltitel: Ariane, 2018
Översättare: Marianne Tufvesson

Regnmannen av Jonas Karlsson
Sommarens torka verkar ställa till det för Ingemars rosor. Eller, egentligen är de hans frus men eftersom hon inte lever längre tar han hand om dem. Eller för att ha inte har så mycket annat att göra efter att han pensionerats från sitt regissörsarbete. En dag hittar han en rostig gammal kran på baksidan av huset och plötsligt börjar konstiga saker hända.

Regnmannen har ett av årets snyggaste omslag, eller hur? Bakom det väntar en varm berättelse om att försöka finna mening i en värld där en känner sig förbrukad. De genomtänkta karaktärerna bjuder på både humor och allvar. Ibland tyckte jag det gick segt men författarens inläsning gav ändå en fin lyssningsstund. Vi följer olika perspektiv och samtidigt som jag ler åt berättelsen finns det en skrämmande igenkänning kring den heta sommaren och längtan efter regn.


Sidor/tid: 243/6 timmar
Förlag: Wahlström & Widstrand, Bonnier Audio, 2019

Äta gräs av Sami Said och Sven Nordqvist
Imani Lilian Mau kan nästan allting. Vi får följa henne när hon hämtar vatten, aktar sig för getter, fågelskrämmare och grannbarn. Ibland blir det så torrt att en man försöker lura på sina grannar regnhåvar och en gång försöker han få dem att tro att Imani stulit hans pengar. Men sådana anklagelser kommer han inte undan med!

En färgsprakande liten berättelse full av äventyr. Vi möter en annan vardag än vad vi är vana vid i Sverige samtidigt som vi lär oss om torka och vad det kan innebära. Roligt, fint och spännande. En fin liten pärla för de yngre barnen.

Första meningen: "Söla inte, kom tillbaka med en gång", säger mamma och skickar mig till brunnen.
Antal sidor: 29
Förlag: Natur & Kultur, 2019

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar