22 maj 2019

2 x Astrid Lindgren

Som jag skrivit om tidigare håller jag på att läsa alla Astrid Lindgrens böcker. För ett tag sedan läste jag två av berättelserna ur samlingen Nils Karlsson Pyssling som utkom 1949. I Skymningslandet är illustrerad av Marit Törnqvist (1994) och Peter och Petra har bilder av Kristina Digman (2007).

Göran ligger ensam i sin säng. Han har ont i benet och det har han haft i ett år nu. Plötsligt knackar det på fönstret, trots att familjen bor tre trappor upp! Det är Liljonkvast som letar efter barn som vill följa med till Skymningslandet. Göran säger att han inte kan följa med eftersom han har ont i sitt ben. Men Liljonkvast säger: "Spelar ingen roll. Spelar ingen roll i Skymningslandet". Färden går över taken i Stockholmsnatten, ned i parker och till spännande djur och nya vänner.

I sommarskymningen verkar det mesta bli magiskt och allt verkar möjligt. Det här är en fin bok med den där fantasin som Lindgren alltid lyckas göra till en fullträff. Jag kommer ihåg Liljonkvasts replik från när jag var liten: "Spelar ingen roll. Spelar ingen roll i Skymningslandet". Vad skönt att begränsningar inte får spela någon roll, att det finns utrymme för allt och alla att göra det de vill. I Skymningslandet är en mysig och magisk godnattsaga jag rekommenderar.

Första meningen:Ibland ser mamma så ledsen ut.
Antal sidor: 42
Förlag: Rabén & Sjögren, 1994 (berättelsen är skriven 1949)

En dag dyker det upp två mycket små elever i Gunnars klass. Det är Peter och Petra som gärna vill börja i skolan. De får varsin liten bänk och varsin liten krok att hänga kläder på. En kväll går Gunnar hem till sina nya kompisar. När alla andra lämnar skridskobanan i närheten får Gunnar se en fantastisk skridskouppvisning.

Jag minns att jag gillade filmatiseringen (1989) av boken när jag var liten. Skådespelarna bakom Peter, Petra och Gunnar gjorde ett mysigt intryck och "mysig" är ett bra ord för att beskriva denna saga. Kanske minns du de stora leendena och att pysslingarna tycker Gunnar är "en klämmig kille"? Illustrationerna ger mer åt den fina berättelsen även om den inte riktigt levde upp till mina förväntningar.
Första meningen: I Gustav Vasa Folkskola i Stockholm hände det härom året nånting mycket besynnerligt.
Antal sidor:  32
Förlag: Rabén & Sjögren, 2007

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar