10 april 2019

Nils Karlsson-Pyssling (novellsamling)

av Astrid Lindgren och Eva Billow

Novellsamlingen Nils Karlsson-Pyssling är fylld med små berättelser om olika pysslingar och andra karaktärer som verkar finnas runt omkring oss utan att vi märker det. Samlingen innehåller:

* Nils Karlsson-Pyssling
* I Skymningslandet
* Peter och Petra
* Lustig-Gök
* Mirabell
* En natt i maj 
* Prinsessan som inte ville leka
* Allrakäraste Syster
* Ingen rövare finns i skogen

Gemensamt för berättelserna är Lindgrens fantastiska fantasi och stora kärlek till barn och deras personligheter. Vi möter många ensamma och sjuka barn som får nytt liv genom lek och fantasi, vi möter längtan och drömmar och fascinationen för riktigt bra berättelser. Visst kan de kännas gamla när flickorna oftast går i klänning och pojkarna oftast är de som tar för sig, men när tjejerna får stå för sig själva kan även de ta plats (det är ju trots allt Pippis mamma som författat berättelserna. Flera av berättelserna var nya för mig medan andra var kära återläsanden från min barndom (fast då så jag dem filmatiserade).

Novellerna är ganska korta och det finns många illustrationer. Det gör boken till en riktigt bra godnattbok där Lindgrens fantasi kan föra barnen in i sömnens magiska värld. Nyfikenheten kan å andra sidan få barnen att titta efter pysslinghålet under sängen eller vad som händer i dockhuset när ingen ser. Men allt det där handlar om kärleken till barndomen och det är riktigt fint. 

Första meningen: Bertil stod vid fönstret och tittade ut.
Antal sidor: 131 
Förlag: Rabén & Sjögren, 2003, först utgivna 1949

2 kommentarer: