8 april 2019

Handbok för ett begagnat hjärta

av Tamsyn Murray

Jonny behöver ett nytt hjärta. Han känner sig som en robot eftersom det är en maskin som ser till att han fortsätter att leva. När Niamhs tvillingbror dör i en hemsk olycka lyckas leta fram nyheten i jakten på sin donator. Han söker upp Niamh på sociala medier men vet inte hur han ska kunna berätta varför han gjorde det. Det blir mer och mer komplicerat ju djupare de lär känna varandra.

Är det bara jag som missat den eller har den här boken fått den stora uppmärksamhet den förtjänar? Den är ju jättebra! Den har till och med liknats vid Förr eller senare exploderar jag och det betyget håller rätt långt. Boken ger en inblick i allvarligt sjuka ungdomars liv och donationer men även syskonrivalitet, sociala spel, sorg och glädje. Vi får följa både Jonny och Niamhs perspektiv och hur deras föräldrar reagerar på vad som händer. Här finns mycket skört både på och utanför sjukhuset men även en stor längtan efter livet och vad det har att erbjuda. Jag lyssnade på boken inläst av Philomene Grandin (ni vet Mira i sommarlovsprogrammet Vintergatan från 2000?) och fick en bra känsla för karaktärerna. Det är intressant att Jonny får hopp av Niamhs sorg och hur de slits mellan rätt och fel vad gäller deras relation. Har Jonny en del av Niamhs bror i sig eftersom Jonny har hans hjärta? Är det rätt att leta upp donatorn eller skadar det mer? Vem ska Jonny vara nu när han kommer ut i verkligheten?

Handbok för ett begagnat hjärta förtjänar mer uppmärksamhet för det här är en riktigt fin och härlig feelgood med mycket sorg, smärta och kärlek. Rekommenderas varmt!

Antal sidor: 281
Förlag: Bokförlaget NoNa, 2017
Originaltitel: Instruction for a Second-hand Heart, 2016
Översättare: Christina Norrman

2 kommentarer:

  1. Men åh vad bra med en recension på den här boken! Jag impulsköpte den på Akademibokhandeln för något år sedan men har inte kommit till den än. Nu blev jag ännu mer sugen på att läsa den! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har knappt sett något om denna bok. Det är konstigt, för den är riktigt bra! Hoppas du gillar den. :)

      Radera