16 april 2019

Ester Tagg och den flygande holländaren

 av Linn Åslund och Rebecka Helmersson

Ester Tagg har bott på barnhemmet Silverskeden så länge hon kan minnas. Hon vet inte vilka hennes föräldrar är men bär alltid med sig en bild av ett flygande skepp som kanske kommer från dem. En dag läser hon i tidningen att ett flygande piratskepp ska lägga till i byn och hon måste ta sig dit! Det ser nämligen ut precis som skeppet på hennes bild. Men hur ska hon ta sig förbi föreståndarinnan Stella?

I första boken om Ester Tagg möter vi en cool, fantasifull tjej som inte låter sig hindras när hon vet vad hon vill och måste. Boken beskrivs som steampunkt för lågstadiebarn och utspelar sig förmodligen på 1700-talet när skrönorna om flygande holländare började ta fart. Här får flera modiga tjejer plats och de tar för sig vilket jag gillar. Ester Tagg och den flygande holländaren bjuder på ett spännande äventyr samtidigt som Ester funderar över sina föräldrar, att hon snart kommer säljas till fabriken och hur hon ska nå dit hon vill. Hon är smart och sårbar och för sig mycket bra i klänning oavsett vad äventyret innebär.


Illustrationerna har detaljerade karaktärer med enklare bakgrunder. De är uttrycksfulla och finns med på i stort sett varje uppslag. Boken passar mycket bra för högläsning eller för någon i lågstadiet som gärna läser mer själv. I januari kom uppföljaren Ester Tagg och sjöormens öga och med tanke på den cliffhanger som snyggt byggs upp i slutet av boken vill jag gärna läsa vidare.


Första meningen: Allting började den där dagen på barnhemmet Silverskeden när jag såg bilden.
Antal sidor: 113 
Förlag: Rabén & Sjögren, 2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar