23 mars 2019

Drömdjur - En godnattresa

av Emily Winfield Martin

När det är läggdags kryper barnen ned i sina sängar med gosedjuren tätt intill. Vad ingen vet är att gosedjuren tar barnen med på en godnattresa till en spännande plats. En cirkus, en fikabjudning, en spelning i skogen. Vad ska hända när du somnar?

Drömdjur fick mig att tänka på Kaninen som så gärna ville somna. Inte för att Drömdjur är psykologisk eller uttalar sig underlätta för barn att somna, utan för att jag tror att barn vill somna efter att ha hört/sett den här boken. Om ett gosedjur kan bli levande, puffa upp barnet på sin rygg och springa/flyga/simma iväg till en magisk plats skulle i alla fall jag vilja somna så fort jag lyssnat klart. Med magiskt fina bilder (ännu finare än framsidan som känns lite platt) tas vi med på flera fantastiska äventyr. Det finns ett spänningsmoment i att se varje nytt barn, vad det har för gosedjur och sedan på nästa uppslag var det bär av.

Texten går på rim men det tråkiga är att de rimmande texterna inte alltid hänger ihop. Ibland behöver läsaren ta långa pauser mellan rimorden för att titta på 1-2 uppslag med alla dess detaljer. Det förstör den mysiga rimkänslan och för barn som gillar att komma på rimordet själva kan det vara svårt att komma ihåg vilket ord de skulle rimma på (å andra sidan tror jag inte barn kommer på att ordet som ska rimma med "glimma" är "förnimma", men det finns enklare rim).

Drömdjur hamnar på listan över mycket fina bilderböcker för sina fantastiskt söta illustrationer och den spännande magin i vad gosedjuren ska ta med barnen på för äventyr. Det vore spännande att höra var det lyssnande barnet tror att hen ska bege sig med sitt gosedjur i natt...

Första meningen: När nattens mörker sänker sig
Och stjärnorna börjar glimma
Syns kartor uppå himmelen
Med djur du kan förnimma
Antal sidor: 32 
Förlag: Brombergs, 2019
Originaltitel: Dream Animals, 2013
Översättare: Jenny Kellerman Pillay

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar