28 mars 2019

Det fina med Kerstin

av Helena Hedlund och Katarina Strömgård

Kerstin är sju år och bor ganska nära skogen. Hon älskar guld, särskilt eftersom hennes hår är guldfärgat. Varje dag vill Fatima att Kerstin ska följa med henne hem och leka, men Kerstin vill hellre vara för sig själv eller leta efter guldsaker. En dag flyttar någon in i grannhuset, någon som har guldigt hår.

Här har vi ännu en riktigt bra högläsningsbok för 6-8-åringar (se fler tips här)! Det fina mer Kerstin är att hon är en känslig person. Hon brottas med andras krav på snabba beslut och att våga säga nej. Känsligheten visar sig vid överraskningar och förändringar. Måste hon följa med Fatima hem idag igen? Varför byter föräldrarna plötsligt kylskåp? Jag uppskattar att det här personlighetsdraget får utrymme. Jag uppskattar även Kerstins intresse för att upptäcka och fantisera när hon leker ute. Det är spännande att följa med henne på guldjakt och bland träd, stenar och gammalt skrot i skogen. Det uppmuntrar fantasin och längtan ut i naturen och vad den har att erbjuda i kontrast till Fatimas ökande skärmtid.

Det fina med Kerstin har en fin ton, ett trovärdigt tilltal och en riktigt bra blandning av vardagliga äventyr och inslag av känslighet och vad det kan innebära. Kerstin har ibland svårt att förmedla vad hon vill men är trots det rätt säker i sig själv. Texten är finurlig och väl anpassad till målgruppen. Det är intressant att följa Kerstin genom texten och Strömgårds fina bilder. Bokskaparparet planerar för en trilogi om Kerstin och jag läser gärna mer om henne!

Första meningen: På väggen, alldeles bredvid Kerstins bänk, finns ett varm rör som luktar kiss. 
Antal sidor: 186
Förlag: Natur & Kultur, 2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar