23 februari 2019

Tillsammans är vi starka

- hur systerskap, bön och sexvägran förändrade en nation i krig.
Av Leymah Gbowee och Carol Mithers

Leymah har stora drömmar inför framtiden, men så kommer inbördeskriget i Liberia. Hon skiljs från vänner och släkt och ser landet förnedras allt mer. Efter några år återvänder hon med ny kraft och en vision för ett bättre land och framför allt bättre villkor för kvinnorna.

Laymah Gbowee tog emot Nobels fredspris 2011. Vilken resa och kamp hon varit med om! Hon går från en lycklig familj ned i en deprimerad botten som ensamstående fyrbarnsmor för att sedan ta sig upp och tillsammans med andra förändra liv för kvinnor och barn i Liberia och Västafrika. Hon slits mellan familj och kvinnorättskampen, hon känner skuldkänslor för att hon lämnar barnen hos andra familjemedlemmar men vill samtidigt kämpa mer, utföra mer, uppnå mer för kvinnorna. Tillsammans med olika organisationer har hon jobbat för fred i Liberia och har mycket att lära oss och välgörenhetsorganisationer. Mat, vatten och kläder är viktigt, men när de behoven är tillfredsställda är traumatiserade människor i behov av att prata och bygga upp sitt värde igen. Annars kan krig och dess konsekvenser verka vara den enda lösningen.

Jag kan ha svårt att läsa förklaringar om krig och olika "sidor" i det, det blir lätt en massa namn och årtal som är svåra att komma ihåg och hålla isär. Visst finns det en hel del namn och förkortningar även i den här boken, men jag har lättare för att hänga med. Tillsammans är vi starka är en välskriven, berörande och gripande bok om systerskap, familj, kamp för människors lika värde och kvinnors rätt i samhället. Det är en bok om att kämpa mot sig själv och världen, att våga ta risker och tänka framåt förbi det som många anser är omöjligt. Tillsammans är vi starka är en inspirerande feministisk bok jag kan rekommendera till välgörenhetsorganisationer som åker ut i krig, men även vanliga människor som behöver lite pushning i längtan att förändra en liten eller stor del av världen.


Första meningen: Moderna skildringar av krig liknar ofta varandra, inte för att omständigheterna är lika utan för att de berättas på samma sätt.
Antal sidor: 283
Förlag: Forum, 2012 
Originaltitel: Mighty be our powers, 2011
Översättare: Anna Sandberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar