27 februari 2019

Mizeria

av Melody Farshin

Aicha och Ali är tvillingar och växer upp i Orten. En plats där allt händer men som verkar avskärmad från världen, avskärmad från det där med alla människors lika värde. En plats där unga människor har vänner som blivit skjuta, en plats där kärleken blossar och det gäller att ha rätt kläder på sig. En plats där villkoren är olika beroende på vem du är.

Melody Farshin ungdomsboksdebuterar med en brännande aktuell och viktig bok om att växa upp i Orten. Med ett trovärdigt språk fyllt av karaktärernas känslor och slang förmedlar hon en berättelse på ett enkelt språk för många att ta till sig. Hon skriver om det som bränns och svider, om rasismen och orättvisan. Om att din hudfärg eller din bakgrund kan anses vara tillräckliga bevis för att bli anklagad för de grövsta brott.

I början hade jag svårt att inte haka upp mig på slangorden, men när jag kom in i Farshins tempo gjorde det boken mer trovärdig och den tog sig närmre inpå mig. Mizeria är en mycket bra debut, om än hemsk och frustrerande. Men att de där starka känslorna väcks är bra, för kanske kan det få fler rasistiska tankar att omprövas, fler att förstå segregationens baksidor. Läs den här!

Första meningen: Det värsta med att ha en tvillingsyster är att hon snor dina kläder.
Antal sidor: 134
Förlag: Bonnier Carlsen, 2018

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar