21 februari 2019

Historien om Leon: Schindlers yngste arbetare

av Leon Leyson

När Leon var tio år invaderade tyskarna Polen och hans familj tvingades flytta in i ett getto i Krakow. Leon hade svårt att förstå vad som hände och levde många gånger i ovisshet om hur det gick för familj och släkt. När de hamnar i arbetsläger räddas de av Leons pappas anställning på Oskar Schindlers fabrik, vilket även Leon fick trots sin unga ålder.

Det här är en sann, fasansfull berättelse. Leon Leysons berättelse vänder sig till barn men passar lika bra för vuxna, något att läsa tillsammans. Den är välskriven och har barnets ovetande självklara perspektiv samtidigt som den på ett moget sätt berättar den hemska sanningen. Det finns intressanta detaljer och relevanta berättelser som vävs ihop till en gripande berättelse.

I början presenteras många personer och det kan vara svårt att hålla isär det. Det underlättas dock under bokens gång. Gustaf Hammarsten har en behaglig berättarröst och jag slukade boken på några timmar. En viktig, intressant, relevant berättelse som borde ingå i någon slags kanon över böcker för mellanstadieklassrum, men även för vuxna läsare.

Ljudbok
Tid: 4 h och 30 min.
Uppläsare: Gustaf Hammarsten
Förlag: B. Wahlströms, 2017
Originaltitel: Carina Jansson
Översättare: The Boy on the Wooden Box, 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar