2 februari 2019

Harry Potter i ny kostym


I augusti är det 20 år sedan den första boken om Harry Potter kom ut på svenska. Jag var inte med riktigt från början men kommer fortfarande ihåg när jag lånade den första boken någon gång i mellanstadiet. Lagom till seriens Sverige-födelsedag får den ny kostym gjord av Olly Moss.

Omslagen var från början posters som sedan blev bokomslag till den tyska versionen ljudböckerna. Serien har en gemensam bakgrund med Hogwarts uppe i bergen och utöver det finns någon detalj som kännetecknar respektive bok. Här kan du läsa mer om arbetet och tankarna kring omslagen.Jag tycker omslagen är fina och eftersom jag läst böckerna tycker jag de specifika detaljerna för varje bok är fina och stämningsfulla. Hur ser de ut på ryggen och baksidan? Jag kunde dock inte låta bli att tänka att den där enhetligheten är lite tråkig. Eller?

Det är roligt att serien får nytt liv när nya generationer växer fram. Många av de som läste HP-böckerna när de kom ut har säkert fått barn, syskonbarn eller kompisbarn som de gärna vill ska läsa böckerna. Då är det kul att det moderniseras. Samtidigt har vi ju de illustrerade utgåvorna, så det finn Harry Potter för flera olika smaker.

Vad tycker du om de nya omslagen?

2 kommentarer:

  1. Nja, jag tycker nog bättre om de gamla, men det här kanske funkar bättre för vuxenläsarna som inte vill skylta med barnboksomslag. :-)

    SvaraRadera
  2. Jag föredrar också de gamla, men håller med om att de här känns mer vuxenanpassade, på gott och ont.

    SvaraRadera