9 februari 2019

Ett helt liv

av Robert Seethaler

När Andreas Egger är fyra år kommer han till byn där han kommer stannar stora delar av sitt liv. Han är med och bygger för liftarna som snart intar byn tillsammans med alla turister, han sliter för byn, finner och mister sin kärlek och tas ut i krig.

Det här är en österrikisk livsberättelse jag blev tipsad om i julkalenderbloggstafetten för några år sedan. På drygt 130 sidor berättas om ett lågmält liv som verkar vara ganska ensamt, men även om hur den introverta Egger verkar vara nöjd med det. Samtidigt får vi del av historien, om hur turismen kunde hjälpa en by att få elektricitet samtidigt som arbetet för turisterna orsakade förödande laviner. Vi läser även om andra världskriget och arbetsläger i Ryssland. Ett helt liv blandar kärlek med ensamhet och hopp med förtvivlan i en fint skriven livsberättelse. Boken är inte riktigt min genre och placerar sig därför inte på min topplista, men sammantaget gav den en intressant stunds läsning.

Första meningen: En februarimorgon nittonhundratrettiotre lyfte Andreas Egger upp den döende getherden Johannes Kalischka, som aldrig kallades något annat än Hannes med hornen av folket i dalen, från halmmadrassen som var genomvåt och luktade lite surt, för att bära ner honom till byn på den mer än tre kilometer långa stigen som låg under ett tjockt snötäcke. 
Antal sidor: 132
Förlag: Thorén & Lindskog, 2016
Originaltitel: Ein Ganzes Leben, 2014
Översättare: Jörn Lindskog

3 kommentarer: