31 januari 2019

Scener ur hjärtat

av Malena Ernman och Svante Thunberg

Scener ur hjärtat, klipp från historien som spelar roll i framtiden. I sin bok skriver Malena Ernman om sina döttrar och sin man och vad de gått igenom. Om att behöva slita för att få plats i sjukvården, om diagnoser och om att inte passa samhällets mall. Hon skriver även om den kris mänskligheten står inför och blundar inför: klimatkatastrofen.

Malena Ernman inleder boken med att säga att det kanske är för tidigt att ge ut den här boken. Familjen brottas fortfarande med anpassningar som den och samhället kräver. Men vilken familj gör inte det? Det kanske är på grund av bokens andra inriktning som de faktiskt ger ut den nu. Vår jord lider men vi verkar inte förstå, särskilt inte de med makt.

Vår klimatkamp går inte ut på att rädda världen, det vi kämpar för är att få fortsätta leva som vi gör. - Malena Ernman

Familjen Ernman/Thunberg är ärliga och går rakt på. Det menar att vi inte längre kan väva in snacket om det här i skyddande bomull, att vi inte längre har några alternativ. Vi måste göra stora insatser nu, helst för 10 år sedan. Med ärliga fakta och bestämda ord för de fram sina åsikter som jag hoppas kan bli ögonöppnare för många. Det talas om att barnen är vår framtid, att de kommer rädda vår jord, men som äldsta dottern Greta säger kan vi inte vänta tills barnen kan göra skillnad. Det är vi vuxna som ställer till det, då borde det vara vi som ser till att vända de negativa trenderna.

Om vi ska sluta flyga måste tågen bli bättre, så säger alla och vad det innebär i praktiken är att blotta tanken på en försening är så totalt orimlig att vi hellre förstör levnadsvillkoren för alla kommande generationer än att utsätta oss för den risken. Alla är så vana att allt ska anpassas efter deras egna behov. Människor är som små bortskämda barn och sen gnäller de på oss barn för att vi är lata och bortskämda. - Greta Thunberg
Det är skönt att lyssna på de (exempelvis Hans Rosling i Factfulness) som säger att vi inte behöver göra så stora anpassningar, de som säger att vi kan ge en peng till skogsplantering för att kompensera flygresan till Thailand, men vi måste gå till botten med det här problemet. Vad får oss att tro att vi är "värda" en flygresa till andra sidan jorden när jorden själv får kramp och ångest som hotar oss alla?

Jag tänkte någon gång under lyssningen att jag måste ta en paus, jag orkade inte lyssna mer. Men jag tvingade mig att fortsätta. Klimathoten tonas ned så mycket, vi kan inte ta pauser för att förändra våra miljöskadliga beteenden bara för att vi inte orkar mer, för att det blir lite jobbigt, för att vi vill rusa på i den miljöskadliga takt vi håller. Jag hoppas många läser den här boken och får ännu en tankeställare. Tillsammans kan vi göra något för att hjälpa vår jord.

Ljudbok
Första meningen: Det här är min historia och min närmaste familjs, nästan som en självbiografi om man hade velat skriva en sådan.
Tid: 4 h och 50 min.
Förlag: Polaris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar