18 januari 2019

Nu och för alltid, Lara Jean

av Jenny Han
Detta är tredje delen i en serie. Om du inte läst Till alla killar jag har gillat och PS. Jag gillar dig fortfarande varnar jag för spoilers.

Tredje och sista boken om Lara Jean utspelar sig under sista året på High School. Livet handlar mycket om collegeansökningar och antagningsbesked, men även klassresor, balen och Lara Jeans pappas bröllop. Allt känns rätt bra, tills ett mejl förändrar allt.

Jag har gillat de två första böckerna om Lara Jean, särskilt efter att jag såg filmatiseringen av den första (och den andra ska också bli film!). De är sockersött gulliga men innehåller även en del djupare ämnen, vilket är en bra kombination. Jag uppskattar att familjen får stor plats och där finns många roliga, djupa karaktärer inklusive starka kvinnor att lära känna. Visst finns detta med även i tredje boken, men... boken känns mest som en transportsträcka till college. Det är för mycket cookies och Lara Jean planerar ett storslaget bröllop utan att fråga det blivande äkta paret. Det blir för mycket av det präktiga och jag vet egentligen inte vad boken vill förmedla. Jag uppskattar visserligen att Lara Jean håller fast vid att hon vill vänta med sex (vi behöver det perspektivet i ungdomsböcker också), men det där med att "förlora oskulden"? Är inte det ett förlegat uttryck?

Jag har nog inte sett någon annan som dissat den här boken (finns du?), så kanske beror det på att den inte tillhör min favoritgenre. Det känns dock som att jag väntar på något som inte kommer, slutet ger för snabba vändningar och därmed känns det, tyvärr, rätt skönt att lämna Lara Jean med den här boken. 

Första meningen: Jag tycker om att betrakta Peter när han inte vet att jag tittar.
Antal sidor: 342 
Förlag: Lavender Lit, 2018
Originaltitel: Always and forever, Lara Jean, 2017 
Översättare: Sofia Ejheden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar